Na Balkán mieri zimné počasie. V častiach Chorvátska môže napadať aj niekoľko cm snehu

Dominik Cenkner

Nielen na Slovensko dnes dorazilo chladnejšie počasie. S tým musia počítať napr. aj na takom Balkáne.

Počas dnešného dňa na Balkán prúdil studený vzduch od severovýchodu. Ten priniesol ochladenie aj na Slovensko, kde sme ráno zaznamenali poriadne nízke teploty.

Okrem tohto studeného vzduchu bude počasie v najbližších hodinách ovplyvňovať aj cyklóna. Modely naznačujú, že práve táto kombinácia prinesie na Balkán priam zimné počasie.

Snežiť by malo najmä na horách, kde by mohlo napadnúť aj niekoľko cm snehu. Diať by sa tak malo aj vďaka „podpore“ vyššieho tlaku vzduchu vo vyšších vrstvách atmosféry od juhozápadu.

Krátky záchvev zimy

Teploty vzduchu sa vo výške okolo 1400 m n. m. budú zajtra, teda v nedeľu, pohybovať okolo 0 až -2 °C. Snehové vločky by tak mohli padať aj v oblastiach pod 1000 metrov nad morom.

Meteorológovia upozorňujú najmä vodičov, že na horách budú prevládať typické zimné podmienky. Na cestách preto majú jazdiť opatrne aj s patričným vybavením.

Na severe Chorvátska môže počas nasledujúcich hodín napadnúť aj 15 mm zrážok vo forme snehu. Zimné počasie však na Balkáne dlho nevydrží.

Chladno by síce malo byť ešte v pondelok, ale od utorka sa počasie zlepší a teploty by mohli stúpať na príjemných +20 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd