Na dne Mariánskej priekopy našli plastové odpadky

Mariánska priekopa Ľubomír Franko

Vedci, ktorí skúmajú znečistenie oceánov našli na dne Mariánskej priekopy niečo čo nečakali.

Vedci prišli so šokujúcim odhalením. Na dne Mariánskej priekopy, ktorá je so svojou hĺbkou 10 994 metrov najhlbšou oceánskou priekopou na Zemi, našli tisícky odpadov vrátane plastových tašiek vytvorených človekom.

S týmto zistením prišli vedci z japonskej organizácie JAMSTEC, ktorá je zameraná na výskum Zeme, oceánov a technológii. Vedci získali obrovské množstvo dát a fotografií z ponoriek a podmorských sond či robotov, aby zistili mieru znečistenia svetových oceánov plastami vyprodukovanými ľuďmi. 

Výsledok práce bol prekvapivý. Zistili, že plasty sa v hĺbkach viac ako 6000 metrov nachádzajú na minimálne 3425-tich miestach na svete. Približne tretina týchto odpadkov má dobu rozkladu v rádoch stoviek rokov. Našli tu kovy, rybárske príslušenstvo, gumu či sklenené fľaše. Najdôležitejším zistením v publikovanej štúdii však bol nález plastového sáčku v hĺbke 10 898 metrov, takmer na dne Mariánskej priekopy. 

sáčok na dne Mariánskej priekopy, foto: NOAA

Problémy s plastami v oceánoch si už všimli desiatky krajín po celom svete. Niektoré zaviedli už aj opatrenia, ako napríklad Spojené kráľovstvo, kde zaviedli za plastové sáčky, ktoré sú u nás v obchodoch zadarmo, cenu 5p (0,05 libry). Od zavedenia tohto zákona klesol v obchodných reťazcoch predaj plastových sáčkov o 85%.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd