Na Havaj sa rúti hurikán 5. kategórie Lane

Ľubomír Franko

Extrémne silný hurikán vznikol v centrálnom Pacifiku. Lane sa teraz rúti na Havajské ostrovy, kde môže spôsobiť katastrofu.

Hurikán Lane vznikol z tropickej búrky ešte 17. augusta v centrálnom Tichom oceáne. Postupne sa presúval ďalej na západ, do teplejších vôd, kde výrazne začal naberať na intenzite. Už 18. augusta o 11:00 nášho času zosilnel na úroveň 4. kategórie s nárazmi vetra o sile 215 km/h. 

Hurikán počas 19. augusta mierne zoslabol, no už 20. začal opäť výrazne naberať na intenzite. Počas dnešného dňa (22. augusta) o 6:20 ráno nášho času dosiahol hurikán úroveň najvyššej, 5. kategórie s nárazmi vetra o sile 260 km/h. 

Dnes o 5:00 nášho času boli vydané aj varovanie pred hurikánom pre oblasť ostrova Havaj (angl. Big Island). Upozornenia pred hurikánom bolo vydané pre ostrovy od Maui po Oahu vrátane ostrovov Honolulu, Lanai a Molokai, ktoré sú vyhľadávanou turistickou destináciou. Guvernér štátu Havaj vyhlásil v utorok stav núdze, aby urýchlil predbežné opatrenia a evakuácie. 

Hurikán by sa mal presúvať západne od Havajských ostrovov a priniesť by mal intenzívny vietor, extrémne zrážky a silný príliv. Silné vlny budú bičovať pobrežné oblasti, zatiaľčo vyššie polohy obdržia extrémnu dávku dažďa. Od stredy až do víkendu by mal priniesť od 250 do 400 mm zrážok, no vo vyšších polohách môže spadnúť až extrémnych 750 mm. Očakávajú sa bleskové povodne a zosuvy pôdy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd