Na horách hrozí lavínové nebezpečenstvo 3. stupňa

Vysoké Tatry Veronika Salayová

Silnejšie sneženie a vietor počas posledných dvoch dní má za následok vznik lavínového nebezpečenstva 3. stupňa v našich horách.

Horská záchranná služba upozorňuje, že v dôsledku silnejšieho sneženia a vetra počas posledných dvoch dní sa vo vysokohorskom teréne Západných, Vysokých, Nízkych Tatier a Malej Fatry vytvorilo  lavínové nebezpečenstvo 3. stupňa, informuje HZS.

Nový sneh nie je dostatočne previazaný s predošlou snehovou prikrývkou. Uvoľnenie lavíny je na strmých svahoch možné už pri malom dodatočnom zaťažení.

V ojedinelých prípadoch je možný aj výskyt stredne veľkých spontánnych lavín. Vo Veľkej Fatre, vzhľadom na nižší úhrn nového snehu, trvá lavínové nebezpečenstvo 2. stupňa.

Za posledné dva dni pripadlo 20 až 40 cm nového prachového snehu. Ten je uložený na tvrdom snehovom podklade, s ktorým nie je dostatočne previazaný. Vplyvom vetra je nový sneh previaty na záveterné svahy rôznych orientácií.

Uložený je vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov. Hrebene a vrcholové partie hôr sú, naopak, sfúkané až na tvrdý ľadový podklad, kde je pri pohybe nevyhnutné používať stúpacie železá, čiže mačky.

Turistom sa v dôsledku hrozby pádu lavín neodporúča turistika v dotknutých oblastiach. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd