Na hrubú vrstvu sopečného popola spŕchne. Na La Palmu mieri intenzívny lejak

Veronika Salayová

Ostrovania majú hlavu v smútku. Na La Palmu, kde prebieha už niekoľkotýždňová erupcia sopky Cumbre Vieja, mieria pomerne intenzívne zrážky. Keď sa spojí hrubú vrstva popola a vodou, zmes sa zmení na tvrdú masu. 

Ostrov La Palma ohrozujú nové nepriaznivé okolnosti. Na ostrov totiž smerujú silné lejaky, ktoré môžu priniesť aj väčšie množstvo zrážok na miesta, ktoré sú kvôli pretrvávajúcej erupcii sopky Cumbre Vieja pokryté hrubou vrstvou sopečného popola.

Ostrovania sa právom boja takýchto intenzívnych zrážok. Už teraz ich domy pokrýva hrubá vrstva popola, ktorá  by v kombinácii so zrážkami mohli spôsobiť nemalé škody.

Popol by mohol s vodou zatvrdnúť a vznikol by silnejší tlak na základy domov, ktoré sú už bez-tak dosť zaťažené hmotnosťou sopečného prachu.

Preto nie je vylúčené, že niektoré domy na La Palma nezvládnu tento nápor a rozpadnú sa. 

V piatok v oblasti intenzívne naprší

Už dnes ráno nad Kanárskymi ostrovmi zapršalo, avšak najintenzívnejšia časť lejaku ešte len príde.

Do piatkového večera počítajú modely počasia pre ostrov s 10 až 20 litrami zrážok na meter štvorcový. 

Tomu by zodpovedala dodatočná hmotnosť 10 až 20 kilogramov na meter štvorcový na strechách, čo je pomerne veľké zaťaženie.

Obyvatelia ostrova preto dúfajú, že aspoň juh ostrova bude ušetrený silných búrok. Niektoré domy sú tam totiž zasypané popolom až po štít.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd