Na juhu Španielska je nezvyčajne teplo, ale aj obrovské sucho. Nádrže vysychajú

Veronika Salayová

Na juhu Španielska je na koniec februára nezvyčajne teplo, pričom teploty stúpajú až k hodnote +27 °C. Teplo však má aj svoju zápornú stránku, a to obrovské sucho, ktoré krajinu sužuje už teraz. 

Na juhu Španielska vystúpili teploty v utorok a stredu naozaj vysoko. V Seville dokonca vystúpila teplota až na letných +27 °C.

Takéto vysoké hodnoty sú v Španielsku na konci februára skôr zriedkavé a sú aj o 10 °C vyššie, než je dlhodobý normál.

Teplý vzduch na juh Španielska prúdi zo severnej Afriky. Avšak priam letné teploty na konci februára si vyberajú svoju daň v podobe veľkého sucha.

V mnohých regiónoch južného Španielska a Portugalska je nedostatok vody. Najmä na juhozápade a západe krajiny od minulého leta takmer nepršalo a priehrady a nádrže sa rýchlo vyprázdňujú.

Španieli potrebujú dážď ako soľ

Na začiatku februára boli zásoby vody v krajine len na úrovni 44,8 %. To znamená, že nádrže v súčasnosti skladujú takmer o 25 % menej vody ako zvyčajne, bežne sú v zime zaplnené aspoň z dvoch tretín. Aby sa situácia výrazne zlepšila, musí prísť poriadne upršaná jar.

Španielska vodohospodárska agentúra ešte minulý rok v novembri vyhlásila stav sucha v 80 % povodia rieky Guadalquiviru a znížila množstvo vody používanej na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy o polovicu.

Situácia sa však môže ešte zhoršiť, ak nebude výdatne pršať. V iných regiónoch krajiny už platia obmedzenia pre spotrebiteľov. Obmedzenia sa týkajú najmä farmárov, ktorí potrebujú približne tri štvrtiny pitnej vody upravenej v Španielsku na zavlažovanie svojich plantáží.

Sucho sa však pravdepodobne odrazí aj v pestovaní poľnohospodárskych plodín, ktorých bude nedostatok, čo sa odrazí aj vo vyššej cene. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd