Na Kanárskych ostrovoch sa môže prebúdzať sopka. Je tam roj zemetrasení

Veronika Salayová

Na Kanárskych ostrovoch bolo zaznamenaných niekoľko stoviek seizmických otrasov. Podľa odborníkov to môže súvisieť so zvýšenou aktivitou sopky Cumbre Vieja.

Odborníci z Kanárskeho inštitútu vulkanológie (Involcan) naznačujú, že súostrovie v posledných dňoch zažíva menšie, ale početné otrasy s magnitúdami do sily 3,2. 

Majú podozrenie, že pohyby Zeme súvisia so zvýšenou aktivitou sopky Cumbre Vieja, ktoré sa nachádza na ostrove La Palma na Kanárskych ostrovoch.

Od soboty bolo v jeho oblasti zaznamenaných viac ako 400 menším zemetrasení.

Zdroj: IGN
Zdroj: IGN

Španielsky geografický ústav (IGN) v utorok uviedol, že ich najväčší počet je na ostrove La Palma, pričom k najsilnejším zemetraseniam došlo v obci El Paso. Zatiaľ tam neboli potvrdené žiadne obete na životoch ani škody.

Erupcia zatiaľ nehrozí

Sopka Cumbre Vieja zaberá celú južnú tretinu ostrova a je tvorený desiatkami kráterov. Je to najaktívnejšia sopka na Kanárskych ostrovoch.

Medzi vulkanológmi existuje podozrenie, že zvýšená aktivita môže časom k erupcii sopky, ktorá by hypoteticky mohla vyvolať masívny zosun pôdy a obrovskú záplavovú vlnu, tzv. megacunami.

Možná megacunami by mohla zaplaviť pobrežie Afriky, Spojeného kráľovstva a aj východné pobrežie USA. Ide však o rovinu teórie. 

Zatiaľ vulkanológovia nepredpovedajú erupciu, iba zvýšenú aktivitu sopky. Na záver treba poznamenať, že výbuch sopky nie je možné presne predpovedať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd