Na severe sa sneženia nezbavia. Pripadne ešte cez 30 cm

Ľubomír Franko

Intenzívne sneženie spôsobilo na Orave obrovské problémy a vo viacerých oblastiach si vyžiadalo vyhlásenie mimoriadnej situácie. Do boja so snehom bola povolaná už aj ťažká technika z viacerých kútov Slovenska. Sever ale čaká ďalšie sneženie pri ktorom spadnú desiatky centimetrov čerstvého snehu.

Husté sneženie na severe spôsobilo obrovské komplikácie v mnohých oblastiach. Najhoršie sú na tom Kysuce a Orava, kde bol mimoriadny stav vyhlásený už vo viac ako desiatke obcí. 

Nový týždeň začne slnečným počasím

Počas nedele a pondelku sa bude tlaková níž nad Ukrajinou vypĺňať a jej vplyv bude čoraz slabší. Od západu sa preto do našej oblasti rozšíri chrbát vyššieho tlaku vzduchu, ktorý zabezpečí krajšie počasie. 

Táto situácia sa zmení už v noci na utorok, kedy sa nad naše územie dostane frontálna oblačnosť a opäť sa vyskytnú snehové prehánky, najmä na severozápade Slovenska.

Od utorka na severe intenzívne sneženie

V utorok nás čaká výrazná zmena v počasí. Cez Baltské more sa bude ďalej nad Poľsko presúvať hlboká tlaková níž. Po jej strednej strane postúpi do našej oblasti od severozápadu frontálny systém, ktorý prinesie intenzívne zrážky na viaceré miesta.

Situácia bude najhoršia na severe Trenčianskeho kraja, na Kysuciach a na Orave. Tieto oblasti sú náchylné na severozápadné prúdenie, pri ktorom tu vždy napadne veľa zrážok. Už v utorok a v stredu môže vo vyššie spomínaných oblastiach napadnúť 20 až 30 centimetrov snehu.

Prúdenie sa bude postupne meniť na severné. Zatiaľ čo zrážky sa budú od stredy až do piatku na zvyšku územia vyskytovať len ojedinele, na Orave, na Kysuciach a na severe Spišu bude naďalej trvalo snežiť.

Do konca nasledujúceho pracovného týždňa tak môže v spomínaných oblastiach spadnúť miestami až do 50 centimetrov nového snehu. Existuje tak možnosť, že v oblastiach ako Oravská Lesná bude prekonaná hranica 2 metrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd