Na naše územie príde SNEŽENIE. Najviac snehu napadne na západe

Peter Minárik
Studený vzduch od severovýchodu sa prepadol nad naše územie a nasledujúce dni sa tu bude udržovať. Čakajú nás mrazivé dni ku ktorým sa pridá aj sneh.

Tohtosezónny prvý sneh napadol už v októbri a v novembri v niektorých častiach stredného a východného Slovenska. Sneh napadol aj v najnižších polohách, ale príliš dlho sa neudržal. Prvý sneh nezažili ešte obyvatelia západného a južného Slovenska. To sa však už čoskoro zmení a karta sa výrazne obráti. Západné Slovensko bude mať snehu najviac.

Od severovýchodu sa ochladzuje

Nad naše územie sa v priebehu dnešného dňa nasunul od severovýchodu jazyk studeného vzduchu. Teplota vo výške 850 hPa, čo je približne 1500 výškových metrov klesla až pod -10°C Najchladnejší vzduch je na východe, naopak najteplejší na západe. Aj tu však dosahuje výrazné záporné hodnoty.

Tento studený vzduch zotrvá v našej oblasti niekoľko dní. Pripraviť sa tak treba na celodenné mrazy a poriadne mrazivé noci. Teplota môže v horských dolinách a kotlinách klesať až pod -15°C.

Nový rok prinesie vlnu sneženia

Silvestrovský deň bude v znamení jasnej až polojasnej oblohy. Na celom našom území bude prelom rokov jasný a mrazivý. Hmly nehrozia, a tak tohtoročné ohňostroje bude perfektne vidieť.

Na Nový rok skoro ráno sa však od západu začne oblačnosť zväčšovať, čo bude súvisieť s blížiacim sa oklúznym frontom. Ten by už v priebehu dopoludňajších hodín mal do oblasti západného Slovenska priniesť sneženie. Oklúzny front sa bude počas dňa presúvať nad stredné Slovensko, kde sa rozpadne. Na Nový rok tak očakávajte na západnom a strednom Slovensku pomerne oblačné počasie so snežením, ktoré prinesie najviac snehu na severozápadné a západné Slovensko. Výška nového snehu by sa mala pohybovať okolo 3 cm. Len v horských oblastiach môže byť snehu viac.

Sneženie bude pokračovať aj nasledujúce dni

V studenom vzduchu budeme minimálne do Troch kráľov a počas prvého týždňa nového roku treba naďalej počítať so snežením. To však nebude výrazné. Pôjde prevažne o slabšie zrážky. Predpoveď je však zatiaľ len predbežná. Počasie totiž ovplyvní tlaková níž, ktorá sa usadí nad Jadranom a táto do oblasti Álp a Balkánu prinesie pomerne bohatú snehovú nádielku. Nie je vylúčené, že 3. januára môže výraznejšie sneženie zasiahnuť aj západné Slovensko. Modely očakávajú, že na juhozápade môže pripadnúť okolo 10 cm snehu, pričom na zvyšku územia sa výška nového snehu bude pohybovať do 10 cm.

ANIMÁCIA: Výskyt sneženia do 5.1.2016

Očakávaná výška nového snehu k 4.1.2016

Milovníci zimy si tak konečne prídu na svoje. Snehu síce nasledujúce dni nebude natoľko, aby spôsobil nejaké kalamitné situácie, avšak ak sa Jadranská tlaková níž vyvinie inak, tak západné Slovensko by mohlo zažiť výraznejšie prídely snehu. Každopádne tak, či onak, západ by mal mať v nasledujúcich dňoch snehu najviac. Aktuálne informácie o snežení a očakávanej výške nového snehu nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd