Na oblohe sa objavila "jedovatá" kométa. Dá sa vidieť už dnes

Veronika Sádovská

Počas noci budeme môcť sledovať zelenú kométu. Bude pozorovateľná aj voľným okom, lepšie ju však uvidíte ďalekohľadom.

Kométu s názvom C/2020 F8 SWAN môžeme na severnej pologuli pozorovať až v posledných dňoch. Doteraz bola viditeľná len z južnej pologule.

Jej jasnosť je približne 6 magnitúdy čo znamená, že je pozorovateľná voľným okom. Ak ju chcete vidieť lepšie, vezmite si však aspoň malý ďalekohľad.

Bude ju však náročné na nočnej oblohe nájsť, pretože sa nachádza nízko nad obzorom. Hľadajte u blízko súhvezdia Povozník. Viditeľná bude až do konca júna, kedy sa priblíži k najjasnejšej hviezde tohto súhvezdia, Capelle.

Jej charakteristickou črtou je to, že má zelenú farbu. Tú spôsobuje jedovatá látka dikyano, ktorá pod vplyvom ultrafialového žiarenia fluoreskuje.

Zaujímavosťou je aj to, že ako prvý ju pozoroval Martin Mašek z Česka. Použil pritom robotický ďalekohľad FRAM, ktorý sa nachádza v Argentíne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd