Na pobreží Islandu uhynuli desiatky veľrýb

Na pobreží Islandu uhynuli desiatky veľrýb
Peter Minárik

Približne 20 kusov veľrýb druhu vorvaňa tuponosého uhynulo po tom, ako ich za nevyjasnených okolností vyvrhlo na pobrežie juhozápadného Islandu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Incident sa stal iba dva týždne po tom, ako došlo k podobne nevysvetliteľnému incidentu, pri ktorom uhynuli desiatky týchto živočíchov.

 Uhynuté veľryby, súčasť skupiny 50 na brehu uviaznutých jedincov, boli objavené v piatok neskoro večer pri meste Gardur, približne 50 kilometrov od hlavného mesta Reykjavík.

Podľa islandských médií sa na záchrannej akcii ako prví podieľali miestni obyvatelia, ešte predtým, ako sa na lokalitu dostavili záchranárske tímy.

 "Približne 90 dobrovoľníkov pracovalo celú noc na tom, aby živočíchov uchovali vo vode," uviedol pre AFP hovorca Islandskej výskumnej a záchranárskej asociácie David Mar Bjarnason.

 Vorvaň tuponosý je relatívne hojný druh; jeho počty sa odhadujú v Atlantickom oceáne na 500.000 až 800.000 jedincov.

Vorvaň tuponosý, ktorý patrí do rodiny delfínov, občas môže uviaznuť na pobreží, ak prenasleduje svoju korisť do plytkých vôd. Vedci si však stále nevedia vysvetliť, prečo sa takéto veľké množstvo týchto veľrýb ocitá v rovnakom čase na pobreží.

(zdroj: TASR)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd