Na pozorovanie kométy Neowise sú od dnes najlepšie podmienky

Dominik Cenkner

Kométu Neowise môžeme na oblohe sledovať už niekoľko dní, ale až od uplynulej noci nastali na jej pozorovanie najlepšie podmienky. Voľným okom ju budeme môcť vidieť približne až do polovice augusta.

Podľa astronómov je Neowise najjasnejšou kométou za uplynulých 13 rokov. Od včerajšieho večera ju budeme môcť pozorovať vždy po 22:30 h nízko nad severným obzorom.

Český astronóm a fotograf Peter Horálek pre CT24 priblížil, že aj keď Neowise astronomicky pod obzor nezapadne, po celú noc ju budú môcť ľudia sledovať len z vrcholov hôr.

Vyššie nad obzor sa dostane na začiatku budúceho týždňa. V tej dobe bude už aj mesiac prechádzať do poslednej štvrte, takže ju nebude zakrývať tak ako doteraz. Nadšencom preto pre zážitok úplne postačí len miesto s tmavou oblohou.

Neowise sme v uplynulých dňoch mohli vidieť len v skorých ranných hodinách. Doprevádzali ju tzv. nočné svietiace oblaky. Tieto dva nebeské úkazy si aj napriek nie príliš prívetivému času nenechalo ujsť množstvo ľudí z rôznych regiónov.

Vedci túto kométu objavili ďalekohľadom NEOWISE 27, podľa ktorého ju aj pomenovali, v marci tohto roku. Po sklamaní z rozpadu napr. C/2019 Y4 (ATLAS), však neočakávali veľké nebeské divadlo. Našťastie sa ich obavy tentoraz nenaplnili.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd