Na sever prišla zima a nasnežilo

Peter Minárik
V nedeľu na severné Slovensko dorazila Perinbaba, ktorá sa postarala o snehovú nádielku. Sneh sa však už v pondelok roztopí.
Severné okresy Slovenska si v nedeľu pripomenuli zimu. Studený front, ktorý začal v noci na nedeľu postupovať cez územie Slovenska priniesol na naše územie ochladenie, ktoré bolo najvýraznejšie na severe Slovenska. V oblasti Kysúc, Oravy, Liptova, Spiša a Horehronia tak v priebehu nedele aj snežilo.

Rozhodne však nešlo o výrazné sneženie. Najviac zrážok spadlo v Oravskej Lesnej, kde napadlo okolo 5 cm nového snehu. V ostatných oblastiach napadol len poprašok, prípadne pár centimetrov. Ochladenie potešilo vyššie položené zjazdovky. V Jasnej sa tak aj napriek silnému vetru zasnežovalo.

Práznotou zívajú menšie lyžiarske strediská. Mnohé z nich ešte lyžiarsku sezónu neotvorili alebo ju museli pre nedostatok snehu prerušiť ako na Kubínskej holi. Dnes tam napadlo niekoľko centimetrov, a tak niekotorí ľudia využili príležitosť a vytiahli z pivnice svoje sánky :-)

Perinbaba nepriniesla výdatnú nádielku a môžeme povedať, že len cez naše územie prefrčala s natrhnutou perinou. To, čo v nedeľu napadlo sa v najbližších hodinách roztopí. Ani tento týždeň neprinesie na Slovensko zimu. Prvá polovica týždňa bude v znamení oblačnej oblohy so zrážkami a druhá polovica prinesie opäť inverzný charakter počasia.

Na zmenu počasia si musíme počkať minimálne do poslednej januárovej dekády. Na extra mrazivé počasie to však rozhodne nevyzerá. Sneženie sa síce v nižších polohách môže objaviť, ale pri kladných denných teplotách to na zimu nebude. Január tak definitívne skončí teplotne výrazne nad priemerom
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd