Na severe bude snežiť celú noc. Prestane až zajtra na obed

Ľubomír Franko

Intenzívne sneženie paralyzovalo dopravu na Orave. V námestovskom okrese vyhlásili mimoriadny stav a do oblasti mieri už aj armáda. Sneženie ustane až zajtra dopoludnia.

Počasie na severe Slovenska je v týchto dňoch veľmi nepriaznivé. Naše územie momentálne ovplyvňujú dva hlavné tlakové útvary. Ide o tlakovú výš so stredom nad Biskajským zálivom a tlakovú níž so stredom nad krajným západom Ruska. Brázda tejto tlakovej níže siaha až nad Bulharsko.

Po prednej strane brázdy nízkeho tlaku prúdi do strednej Európy od severu až severozápadu chladný a vlhký, morský vzduch. V tomto vzduchu sa tvoria početné zrážky a sever Slovenska predstavuje pre ne prirodzenú bariéru. Kopcovitý terén zrážky zadržiava a preto sa najmä na severe hromadia.

Snežiť bude až do zajtrajšieho obeda

Brázda nízkeho tlaku vzduchu sa bude postupne vypĺňať a začne sa prejavovať vplyv vyššieho tlaku vzduchu. Hlavná os prúdenia sa bude v noci presúvať z Kysúc cez Oravu ďalej na severovýchod Slovenska.

Snežiť by tak malo počas celej noci a aj zajtrajšieho dopoludnia. Zrážky začnú ustávať v ranných hodinách na západe Kysúc, postupne aj na Orave, no naopak, na krajnom severovýchode bude snežiť až do neskorších popoludňajších hodín.

Orave a Kysuce tak ešte to najhoršie za sebou nemajú a so snehom musia rátať aj naďalej. Očakávame, že situácia sa do rána ešte zhorší. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd