Na severe prudko stúpajú toky a vylievajú sa z koryta

Peter Minárik

Na severe neprestáva pršať na čo reagujú vodné toky, ktoré sa vylievajú z koryta a niet sa čomu diviť. Za uplynulých 24 hodín spadlo na severe takmer 100 mm zrážok.

Od severu sa do našej oblasti naďalej dostáva veľmi vlhký vzduch po okraji tlakovej níže so stredom nad východnou Európou. Zrážky postupujú od severu a najbližšie hodiny sa to nezmení, ako vidieť na radarovej animácii, tak sa zrážky sa stále generujú nad Poľskom, kde sa vyskytujú aj búrky.

Zrážky sú skutočne intenzívne. Vidieť to na zrážkomere v Tatranskej Javorine. Tu za 24 hodín spadlo takmer 107 mm alebo ak chcete pre lepšiu predstavivosť, tak 107 litrov vody na meter štvorcový pôdy. 

Extrémne úhrny sú však aj na ďalších miestach severného Slovenska. Skalnaté Pleso eviduje za 24 hodín 88 mm, Oravská Polhora 78 mm či Martinské hole 66 mm.

Desiatky milimetrov zrážok spadli plošne na mnohých miestach severného Slovenska a to je dôvod nárastu vodných tokov, ktoré najmä v uplynulých desiatkach minút vzrastajú výraznejšie. 

Na Polhoranke v Oravskej Polhore a na rieke Belá v Podbanskom dosahujú hladiny úroveň 2. povodňového stupňa. Na prítokoch rieky Váh a Orava, teda Polhoranka, Jalovčianka, Studený potok je 1. povodňový stupeň.

Pršať bude aj v nasledujúcich hodinách. Výdatne zrážky skončia až zajtra podvečer.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd