Na severe Slovenska je smog

Peter Minárik

Stabilné počasie a vykurovacia sezóna prispeli k smogovej situácii. Najhorší vzduch je na severe územia.

V oblastiach Ružomberok, Žilina, Martin a Vrútky zaznamenali meteorológovia zvýšenú koncentráciu prachových častíc PM10. V predchádzajúcom dni boli na niektorých staniciach namerané ich priemerné denné hodnoty nad 50 µg/m3. Pre uvedené lokality preto Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal upozornenie pred smogovou situáciou, ktoré platí od nedele 02.00 h do odvolania.

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z cestnej dopravy, vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky.

V súvislosti so smogovými situáciami meteorológovia odporúčajú obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností. "K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy," dodáva SHMÚ. (tasr)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd