Na Slovensko dnes mieria silné búrky. Chystajú sa v niekoľkých vlnách

Peter Minárik

Slovensko má pred sebou búrlivú sobotu, ktorá prinesie na naše územie početné búrky, ktoré by mohli spôsobovať aj problémy. Búrky nás dnes čakajú v niekoľkých vlnách, pričom prvé búrky už začali v našej oblasti úradovať.

Po teplých dňoch čaká naše územie pomerne výrazná zmena v charaktere počasia na našom území. K nášmu územiu totiž má namierené studený front, ktorý sa dnes postará o výraznú búrkovú činnosť na celom našom území.

Prvé búrky sa už v týchto chvíľach vyskytujú na našom území, ale s pribúdajúcimi hodinami bude búrok výrazne viac.

Najskôr predfrontálne búrky

V týchto chvíľach sa nad našou oblasťou nachádza teplý a vlhký vzduch. Tento vzduch je vynikajúci pre tvorbu samostatných búrkových buniek, ktoré sa už v týchto chvíľach vytvárajú na našom území.

Slnečné lúče totiž začínajú tento teplý a vlhký vzduch prehrievať, čím sa rýchlo stáva instabilným a práve v tomto instabilnom vzduchu sa následne veľmi dobre darí kopovitej oblačnosti, ktorá sa vyvíja až do výšky niekoľkých kilometrov. Práve z tejto kopovitej oblačnosti v týchto chvíľach vznikajú na našom území prehánky a búrky.

Prehánky a búrky sa aktuálne tvoria predovšetkým v oblasti stredného Slovenska. Darí sa im predovšetkým v oblasti hôr. Zatiaľ sú však búrky len slabšie a dokopy vyprodukovali do 14:00 len 18 bleskov.

Výraznejšia vlna príde po 15:00

K oveľa významnejšej tvorbe búrkovej činnosti aktuálne dochádza v oblasti Moravy, kde sú búrky aj intenzívnejšie. Práve z tejto oblasti by sa mali búrky postupne dostať aj nad naše územie.

Podľa predikcií by sa výraznejšie búrky mali nad naše územie dostať po 15:00, pričom sa postupne vlna búrok presunie cez západné a stredné Slovensko smerom nad Maďarsko. Na východe sa medzičasom očakávajú len slabšie predfrontálne búrky.

Silné búrky potom večer a v noci

Samotný studený front začne cez naše územie postupovať vo večerných hodinách. Pomerne silné búrky sa tak postupne začnú presúvať aj cez naše územie.

Malo by sa tak začať diať po 21:00, kedy sa očakáva príchod silnejších búrok nad severné Slovensko z oblasti Poľska a severnej Moravy. Následne sa bude studený front s búrkami a s dažďom presúvať počas celej noci cez naše územie smerom k východu.

Tieto večerné a nočné búrky už budú okrem prívalových zrážok sprevádzané aj silnejším nárazovým vetrom a to predovšetkým na čele frontu, a tak si treba dať pozor. Búrkam sa však vyhýbajte už teraz a sledujte radar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd