Na Slovensko dorazia búrky. Za nimi sa ochladí

Ľubomír Franko
Tropické horúčavy schladia búrky. Dažďa sa dočká najmä sever Slovenska

Momentálne prebieha v oblasti Rakúska a Česka k výraznej tvorbe búrok. Búrky sa tvoria na zvlnenom fronte, ktorý pozvoľna postupuje ďalej na východ. Už v nočných hodinách môžu doraziť búrky aj do našej oblasti. Tie však budú počas noci slabnúť a prinesú najmä dážď rôznej intenzity. Počas zajtrajšieho dňa búrky opäť naberú na sile a udrú najmä na severe Slovenska. Za frontom sa začne ochladzovať.

Búrky dorazia už v noci, nebudú však intenzívne

Búrky by mali doraziť už po polnoci a zasiahnuť by mali najmä krajný západ územia. Zrážkové pole bude počas druhej polovice noci postupovať ďalej na východ pričom búrky budú postupne slabnúť. Západ Slovenska sa tak zrejme dočká len slabého občasného dažďa. Najmenej zrážok sa očakáva na juhu západného a juhu stredného Slovenska. 

Po východe slnka sa bude vzduch labilizovať a front bude v tom čase už nad stredným Slovenskom. Búrky sa postupne začnú opäť vytvárať v oblasti stredného Slovenska a postupovať budú smerom na severovýchod. Zasiahnuť by mali najmä severné regióny, ako Liptov, Kysuce a Oravu. Počas dňa sa bude front presúvať ďalej na východ. Vo večerných hodinách sa potom búrky môžu vyskytnúť aj na severe východného Slovenska.

Najmenej zrážok sa očakáva práve na západe Slovenska, kde dorazia len slabnúce búrky z Rakúska a Česka. Málo zrážok sa taktiež očakáva v Podunajskej nížine a na juhu stredného a východného Slovenska. Najvyššie úhrny zrážok sa očakávajú v severných regiónoch, na Kysuciach, Orave a na Liptove a taktiež na severe východného Slovenska.

Búrky môžu byť najmä na severnom Slovensku aj nebezpečné a to predovšetkým úhrnom zrážok. Budú sa totiž tvoriť vo veľmi vlhkom prostredí, čo môže viesť k tvorbe ,,train" efektu, čiže opätovnej tvorbe búrok v jednej oblasti. Pri týchto situáciach sa môžu zaznamenať extrémne úhrny zrážok. Pri búrkach miestami naprší od 20 do 40 milimetrov, ojedinele aj viac. 

Od severozápadu sa začne ochladzovať

Za zvlneným studeným frontom k nám počas zajtrajšieho dňa začne prúdiť chladnejší vzduch od severozápadu. Citeľne sa ochladí najmä na severozápade a severe územia, kde teploty klesnú oproti dnešnému dňu aj o 10°C. Na severozápade a západe územia bude +24 až +28°C, na juhu západného Slovenska do +30°C. Najteplejšie bude na východe a na juhu stredného Slovenska, kde sa studený vzduch dostane až vo večerných hodinách a v sobotu. Denné maximá na juhu stredného Slovenska a na východe budú dosahovať +31 až +35°C.

Zajtra popoludní sa od západu bude oblačnosť zmenšovať a zrážky ustávať. Večer by už v západnej polovici malo byť jasno až polojasno. Predpoveď pre Vašu lokalitu si môžte pozrieť TU a polohu zrážok môžte sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd