Na Slovensko dorazil prvý sneh. Slabo snežiť bude naďalej

Peter Minárik
Na niektoré miesta Slovenska dorazil prvý sneh. Sneh napadol vo východnej polovici územia a v pondelok už aj na krajnom západe.
I keď sneh konečne prišiel na Slovensko, tak v porovnaní s okolitými krajinami je snehu na Slovensku veľmi málo.
Počas uplynulého piatka sa z Jadranu smerom nad Balkán začala presúvať tlaková níž smerom nad východnú Európu. Táto tlaková níž priniesla množstvo snehu od Chorvátska až po Ukrajinu. V okolí chorvátskeho Karlovacu a Bjelovaru napadlo až okolo 30 cm snehu. Sneženie však zasiahlo aj Slovinsko a Maďarsko. V Slovinsku a na juhozápade Maďarska taktiež napadlo aj okolo 30 cm snehu. Asi najhoršia situácia je v Rumunsku a v Bulharsku, kde napadlo až cez 40 cm snehu.
Táto vlna sneženia, ktorú priniesla tlaková níž zasiahla aj naše územie. Počas uplynulého víkendu napadlo v oblasti východného Slovenska do 10 cm nového snehu. Zvyšné oblasti Slovenska zostali zatiaľ bez snehu.

V priebehu pondelka počasie na západnom Slovensku ovplyvnil rozpadajúci sa frontálny systém, ktorý do tejto oblasti priniesol do 1 až 2 cm snehu. Sneh napadol aj v hlavnom meste.
Snehu na Slovensku je však v porovnaní so susednými krajinami stále málo. Snežiť síce v nasledujúcich dňoch naďalej bude, ale výrazné úhrny zatiaľ neočakávame.

V priebehu utorka bude na našom území prevládať prevažne zamračené počasie so slabým snežením. Snežiť bude najmä na východnom Slovensku a napadne prevažne do 4 cm nového snehu.
Od stredy sa najviac snehu očakáva v oblasti západného Slovenska. Bude ho tu prinášať pomerne vlhšie prúdenie, ktoré však zároveň bude aj teplejšie. Do štvrtka tu však môže napadnúť taktiež len do 5 cm. Snehu bude naďalej najmenej v oblasti severozápadného Slovenska.

Numerické modely očakávajú viac snehu v posledný januárový deň. Treba však zdôrazniť, že sa vo výškach začne otepľovať, a tak denné teploty budú stúpať aj nad nulu, čo určite neprispeje novej snehovej pokrývke.
Pozitívom však je, že aspoň lyžiarska sezóna už nebude ohrozená. Na horách očakávame pretrvávanie mrazivého počasia.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd