Na Slovensko dorazili snehové búrky. Na Považí sa už aj blýska

Veronika Salayová

Avizovaný príchod studeného frontu na naše územie nastal podľa očakávaní. Pred 14.00 hod. dorazil front a priniesol aj prvé dnešné búrky. 

Na Slovensko prichádza so studeným frontom vlna zrážok, ktoré sú všade na našom území snehové. Okrem snehu sa však na čele frontu tvoria aj búrky, ktoré udreli už aj na našom území.

Za studeným frontom, ktorý cez naše územie postúpi k nám vpadne aj chladnejší vzduch, ktorý prinesie ďalšiu vlnu ochladenia. Dynamika v atmosfére je aj dnes mimoriadne výrazná, čo napomáha tvorbe búrok. 

Tie sa dnes vyskytli v Poľsku aj v Česku a v týchto chvíľach úradujú aj u nás. Zatiaľ v okolí Stredného Považia udrelo 5 bleskov. Je pravdepodobné že búrky budú na našom území ešte pribúdať. 

Pre porovnanie na území Čiech po 14.00 hod. udrelo už 752 bleskov. Pozor si treba dať aj na silnejúci vietor na čele frontu. 

Sneženie môže komplikovať dopravu

Na Slovensku však nejde o prvé tohtoročné búrky. Tie sa na území Slovenska objavili už v pondelok, kedy detekcia bleskov zaznamenala 157 výbojov. 

Problémy však bude spôsobovať najmä sneženie, pričom v severnejších okresoch bude sneh rýchlo pribúdať a môžu tak nastať aj komplikácie v doprave. V južných okresoch môžu byť zrážky aj kvapalné alebo zmiešané. 

Postupne sa dostaneme do vlhkého a chladného severného prúdenia, v ktorom sa budú vytvárať početné snehové zrážky.

Tie by na severe mohli byť aj trvalejšie a sneh môže pribúdať rýchlejšie ako v ostatných častiach nášho územia. 

Búrky môžete sledovať aj online na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd