Na Slovensko mieri ochladenie a aj sneženie. Čakajú nás prvé snehové vločky

Peter Minárik

Naše územie čaká v nadchádzajúcich hodinách ďalšia vlna výrazného ochladenia. To so sebou prinesie ešte výraznejšie ochladenie počas dňa a dokonca aj snehové vločky, ktoré sa už môžu objaviť aj mimo horských oblastí.

Jeseň je už v plnom prúde i keď sme sa babieho leta zatiaľ nedočkali. V septembri sme zažili len neskoré leto, ktoré prinieslo príjemné teploty až nad hranicu +25 °C. Aktuálne sa však už nachádzame v chladnejšom vzduchu, ktoré prinieslo do našej oblasti aj prvé mrazy.

V nadchádzajúcich dňoch sa príliv studeného vzduchu do našej oblasti zvýrazní a dostaneme sa do veľmi studeného, pôvodom arktického prúdenia.

Kúriť budeme na celom území

Vykurovacia sezóna sa už na celom území naplno zaháji. Priemerná teplota by sa totiž v nadchádzajúcich dňoch mala pohybovať pod úrovňou +15 °C a v noci budú teploty klesať k nule, v dolinách a v kotlinách aj pod nulu.

Ďalšiu vlnu studeného vzduchu prinesie do našej oblasti studený front, ktorý zajtra večer začne postupovať cez naše územie, pričom za týmto studeným frontom sa výrazne ochladí.

Do našej oblasti totiž prenikne arktický vzduch od severu medzi tlakovou výšou, ktorej stred sa bude nachádzať nad Britskými ostrovmi a tlakovou nížou so stredom nad Čiernym morom. Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť bude mimoriadne chladný a na súčasnú ročnú dobu teplotne výrazne podpriemerný.

Teploty budú podpriemerné

Najsilnejší prísun studeného vzduchu sa očakáva v stredu, kedy teplota v hladine 850 hPa (cca 1500 m n.m.) poklesne na -2 °C, pričom na severe bude teplota tejto vzduchovej hmoty okolo -3 až -4 °C. Táto hladina je veľmi podstatná pre charakter skupenstva zrážok v nižších polohách. Všeobecne platí, že keď teplota v hladine 850 hPa klesá pod -5 °C, tak sa sneženie očakáva aj v nížinách.

Na horách teda bude mrznúť a to aj počas dňa a preto by ste už mali zvážiť turistiku. Chladné počasie však čaká aj nižšie polohy. Mrznúť síce bude len v dolinách a v kotlinách počas noci, ale cez deň príliš teplo nebude.

Maximálne teploty sa budú počas dňa pohybovať len od +8 do +13 °C. Na severe Slovenska bude ešte chladnejšie. Na Orave, na Kysuciach, na Liptove, či na Spiši sa budú denné teploty pohybovať len od +5 do +9°C.

Sneženie čaká aj obývané oblasti

Prvý sneh tejto sezóny sa už objavil v našich Tatrách, no blížiace sa ochladenie prinesie snehové vločky už aj do obývaných oblastí, no výlučne na sever Slovenska.

Hranica sneženia by sa totiž mala od stredy pohybovať okolo výšky 1000 m n.m., pričom v ranných hodinách môže klesať na 700 až 800 m n.m. Súčasne sa budeme nachádzať v chladnejšom a vlhšom prúdení, ktoré prinesie na naše územie zrážky, ktoré sú v tomto type prúdenia najpočetnejšie na severe a predovšetkým na náveterných stranách.

Sneženie môže priniesť súvislú snehovú pokrývku výlučne na hory od výšky 1400 m n.m., kde bude mrznúť aj počas dňa, no v nižších polohách severného Slovenska sa môžu taktiež objaviť prvé tohtoročné snehové vločky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd