Na Slovensko mieria ďalšie búrky. Udrú už dnes večer

Peter Minárik

Slovensko čaká ďalšia vlna búrok, ktorá zasiahne naše územie už počas dnešného popoludnia a večera. Búrkový systém dorazí na Slovensko vo večerných hodinách a prinesie vietor a výraznejšie zrážky.

Naše územie čaká počas dnešného večera ďalšia vlna búrok. Tie začnú vystrájať už dnes v popoludňajších hodinách, no to najhlavnejšie nás čaká v priebehu dnešného večera. Búrky by sa mali vyskytovať až do skorých ranných hodín.

Dnešné búrky budú sprevádzané opäť predovšetkým výraznejšími zrážkami, ktoré môžu do niektorých oblastí priniesť aj desiatky milimetrov zrážok. Spočiatku môže aj zosilnieť vietor.

Búrky sa vytvoria v oblasti Álp

Počas dnešného dňa bude dochádzať na našom území a v širšej oblasti Slovenska k pomerne dobrej iniciácii búrok. Nad strednou Európou sa totiž vlní studený front a pred ním prúdi do našej oblasti od juhu teplý a vlhký vzduch.

Práve vďaka tomu sa bude vzduchová hmota nad našim územím počas dňa prehrievať a labilizovať. V tomto instabilnom vzduchu sa počas popoludnia začne vytvárať kopovitá oblačnosť a to predovšetkým v oblasti Álp, ale aj na česko-slovenskom pohraničí v horských oblastiach.

Z týchto búrok v oblasti hôr a Álp môžu vzniknúť aj supercelárne búrky, ktoré môžu produkovať aj väčšie krúpy.

Podvečer sa sformuje búrkový systém

V priebehu druhej polovice popoludnia a na večer sa v oblasti Álp jednotlivé búrkové bunky naviažu na seba a vytvoria kompaktnejší búrkový systém. Ten sa vydá postupne na svoju cestu smerom k severozápadu zrejme až do Poľska.

Z Rakúska by mal búrkový systém doraziť na Moravu a na krajný západ Slovenska predbežne okolo 20:00 a až do ranných hodín sa bude presúvať cez severozápadnú polovicu Slovenska smerom k severovýchodu. Počas príchodu tohto búrkového systému môže zosilnieť vietor, no samotný búrkový systém prinesie predovšetkým lejak a výraznejšiu elektrickú aktivitu.

Búrky by mali úradovať až do skorých ranných hodín, kedy sa postupne rozpadnú. Ktoré oblasti dnes tento búrkový systém zasiahne a kedy si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd