Na Slovensko mieria silné búrky. Prídu večer po vlne horúčav

Peter Minárik

Naše územie v priebehu dnešného dňa čaká veľmi horúce počasie, no vo večerných hodinách začne počasie ovplyvňovať studený front a ten prinesie pomerne intenzívne búrky.

Dnešný deň prinesie opäť extrémnejšie počasie. Utorok síce na našom území začína so slnečným a teplým ránom, ale v priebehu dňa bude veľmi horúco a vo večerných hodinách nás zasiahnu silnejšie búrky.

Cez strednú Európu totiž počas dnešného dňa bude postupovať studený front a pred ním bude do našej oblasti vrcholiť prílev teplého vzduchu.

Vďaka tomu dnes budú teploty, predovšetkým na západnom Slovensku stúpať poriadne vysoko. Dnešné maximálne teploty sa vyšplhajú na +27 až +32 °C, ale na západnom Slovensku budú teploty atakovať až hranicu +35 °C.

Mimoriadne teplé počasie nás čaká predovšetkým na krajnom západe a práve tu dnes po vlne horúčav dorazia aj intenzívne búrky. Tie by sa síce mali prehnať cez celé Slovensko, ale práve na krajnom západe a severozápade by dnes mali byť najintenzívnejšie.

Vo večerných hodinách začne počasie od severozápadu na našom území ovplyvňovať výrazný studený front, ktorý dnes bude prinášať intenzívne búrky do Česka, Rakúska, Nemecka, či Poľska a večer by sa sformované búrky mali dostať aj nad naše územie.

Prvé búrky sa očakávajú na krajnom západe a severozápade už krátko po 20:00. Očakáva sa, že na čele studeného frontu sa sformuje búrková línia, ktorá do polnoci postúpi západným Slovenskom a Považím, Ponitrím a Kysucami. Následne budú búrky v nočných hodinách postupovať smerom na východ.

Nakoľko by búrky na naše územie už mali doraziť sformované v kompaktnejšej búrkovej línii, tzv. SQL, tak treba počítať na čele búrok so silným nárazovým vetrom.

Riziko nárazového vetra je veľmi vysoké predovšetkým na Záhorí, na Považí a v západnej časti Podunajskej nížiny. Na zvyšku územia, klesá riziko vetra pod 40 %.

Počas dnešného dňa tak najskôr počítajte s vysokými teplotami, ktoré večer vystriedajú búrky. Viac o situácii

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd