Na Slovensko mieria silné búrky. Schladia najmä rozpálený západ

Peter Minárik

Začiatok nového týždňa prinesie na naše územie výraznejšiu búrkovú činnosť, ktorá prinesie aj silnejšie búrky. Búrky dorazia po veľmi teplom dni, pri ktorom môžu teploty stúpať až nad hranicu +35 °C.

Európa zažíva vlnu mimoriadne teplého počasia a to v dôsledku prílivu veľmi teplého vzduchu od juhu, ktorý má pôvod až v Afrike. Tento teplý vzduch ovplyvňoval počas uplynulého víkendu počasie vo viacerých štátoch Európy.

Okrem vysokých teplôt však Európu sužujú aj pomerne silné búrky, ktoré v západnej Európe prinášajú aj extrémne nebezpečné sprievodné javy ako tornáda. Silné búrky teraz čakajú aj Slovensko.

Slnko rozpáli vzduch až nad +35 °C

Najskôr nás však čaká veľmi teplý pondelok. Teploty sa na našom území budú podobne ako počas víkendu šplhať na mnohých miestach Slovenska vysoko nad hranicu +30 °C, pričom na juhozápadnom Slovensku by mohli teploty stúpať až nad hranicu +35 °C.

Začiatok nového týždňa a vysoké teploty instabilizujú vzduch a pripravia dobrú pôdu pre silné búrky, ktoré sa čakajú v priebehu popoludnia.

Silné búrky prinesie rozpadajúci sa front

Na naše územie by mali búrky doraziť v pondelok popoludní. Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov sa očakáva, že prvé búrky sa budú objavovať na východe stredného a na západe východného Slovenska. Pôjde o takzvané predfrontálne búrky.

Výraznejšia búrková činnosť nás však čaká až v popoludňajších hodinách, kedy by mali doraziť búrky na studenom fronte od západu.

Búrky začnú naberať na sile

Búrková činnosť sa očakáva od zhruba 15:00 na západe územia a postupne sa búrky rozšíria smerom na východ. Búrková aktivita by mala na našom území narastať v neskorších popoludňajších hodinách.

Búrky by na Slovensku mali byť sprevádzané silným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami. Predovšetkým na západe nášho územia sa však môžu objaviť aj nebezpečnejšie javy.

Začiatok nového týždňa tak na naše územie prinesie vysoké teploty, ktoré môžu prekonať aj hranicu +35 °C, no pripravte sa na to, že popoludní schladia západ búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd