Na Slovensko mieria silné mrazy. Teplota môže klesnúť aj pod -20°C

Ľubomír Franko
Po výdatnom snežení zasiahnú naše územie tuhé mrazy. Na severe klesne teplota aj pod -20°C

Po výdatnom snežení, ktoré dorazí na Slovensko nás čakajú silné mrazy. Studený, pôvodom arktický vzduch nás poriadne "vyštípe". Teplota môže v horských dolinách a kotlinách na severe klesnúť aj pod úroveň -20°C. Ochladzovať sa začne v noci zo soboty na nedeľu. Najbližšie oteplenie sa očakáva až okolo 20. januára.

Ochladí sa v nedeľu (17.01.2016):

V noci zo soboty na nedeľu ustanú aj slabé snehové zrážky a začne sa vyjasňovať. Teploty v nedeľu ráno však už pri jasnej až polojasnej oblohe pôjdu veľmi hlboko pod nulu. Ranné teploty -12 až -18°Cna juhozápade -8 až -12°C. Poriadne chladno bude aj počas dňa. Maximálne teploty budú na celom území Slovenska pod bodom mrazu. Najchladnejšie bude na severe, kde miestami teplota nemusí vystúpiť nad -10°C. Nie je tak vylúčené, že v nedeľu bude na území Slovenska zaznamenaný arktický deň.
Ranná minimálna teplota na území Slovenska

Minimálna teplota na území Slovenska v nedeľu (17.01.2015), data: in-pocasie.sk


Maximálna teplota na území Slovenska v nedeľu (17.01.2015), data: in-pocasie.sk

Studený začiatok pracovného týždňa

Začiatkom pracovného týždňa pôjdu teploty ešte nižšie. V pondelok bude mimoriadne chladno, ale zavládne krásne, jasné počasie. Teploty v noci klesnú aj pod -20°C. Ráno bude chladné na väčšine územia. Teplota v najteplejších lokalitách sa bude pohybovať len tesne nad -10°C. Na severe to bude však podstatne nižšie. Teplota v najsevernejších okresoch môže dosiahnuť až -22°C! Cez deň však už bude príjemnejšie ako v nedeľu a teplota by pod -10°C mala klesnúť len výnimočne. Denné teploty -3 až -9°C.

Ranná minimálna teplota na území Slovenska
Minimálna teplota na území Slovenska v pondelok (18.01.2015), data: in-pocasie.sk

Denná maximálna teplota na území Slovenska
Maximálna teplota na území Slovenska v pondelok (18.01.2015), data: in-pocasie.sk

V utorok sa začne otepľovať

V utorok ráno môžu opäť teploty poklesnúť na -20°C. V noci sa začne nad Poľsko od západu nasúvať teplejší vzduch a do rána sa prejaví oteplenie. Najchladnejšie by malo byť približne o polnoci, kedy by teplota v najsevernejších okresoch mohla spadnúť pod hranicu -20°C. Do rána sa však oteplí a teploty by sa mali pohybovať od -7 do -12°C. Cez deň sa oteplí a teploty by sa mali pohybovať v najteplejších okresoch len tesne pod nulou. Teplota v ostatných častiach sa bude pohybovať od -3 do -7°C. 

Minimálna teplota na území Slovenska
Minimálna teplota na území Slovenska v utorok (19.01.2015), data: in-pocasie.sk

Maximálna teplota na území Slovenska
Maximálna teplota na území Slovenska v utorok (19.01.2015), data: in-pocasie.sk


Animácia nástupu chladného vzduchu podľa modelu GFS v období 16. - 19.01.2016

Viditeľný je príchod studeného vzduchu od severovýchodu a taktiež aj oteplenie v utorok, kedy sa nad Poľsko nasunie od západu teplejší vzduch.
Animácia teploty - model GFS

Animácia synoptickej situácie v období 16. - 19.01.2016

Situáciu bude mať pod kontrolou tlaková výš, vďaka ktorej sa vyjasní a ochladí.

Animácia synoptickej situácie

Vývoj v nasledujúcich dňoch

Nasledovné dni by sa malo mierne otepliť. Nepôjde však o žiadnu netypickú zmenu, keďže výrazne teplotne pod normálom bude obdobie 16. - 19.01. Otepliť by sa malo približne o 5 až 10°C a charakter počasie sa opäť vráti k oblačnému počasiu a snehovým prehánkam.

Ensemble

Ensembel modelu GFS

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd