Na Slovensko práve mieri sneženie a mrznúci dážď. Problémy čakajte večer

Peter Minárik

Slovensko počas dnešného dňa čakajú zimné komplikácie. Na naše územie mieri sneženie a mrznúci dážď, ktorý môže spôsobiť problémy. Od rána hlási problémy Česko a najmä večer dorazia komplikácie aj na naše územie.

Od rána zažíva susedná Česká republika pomerne výrazné komplikácie v doprave. Sneženie zasypalo viaceré časti krajiny, vrátane hlavného mesta Prahy, kde sú od rána všetky vozidlá a pracovníci zimnej údržby v teréne. 

Problémy sužujú hneď viaceré časti Česka. Napríklad diaľnica D8 musela byť pre sneženie uzavretá. Problémy sa aktuálne presúvajú nad Moravu a čiastočne už začínajú zrážky ovplyvňovať aj počasie u nás.

Aj naše územie čakajú problémy a to predovšetkým v priebehu večerných a nočných hodín, kedy nad naše územie dorazí vlna sneženia a mrznúceho dažďa.

Teplejší vzduch prinesie aj mrznúce zrážky

Máme za sebou veľmi mrazivú noc, počas ktorej teploty na našom území klesali aj k -15 °C. Je to vplyvom toho, že nad naše územie prenikol arktický vzduch, ktorý umožnil takýto výrazný pokles teplôt. V týchto chvíľach však dochádza na západe územia k zmene.

Od západu sa totiž z Viedenskej panvy natláča nad Záhorie a časť Podunajskej nížiny teplejší vzduch, ktorý sa prejavuje najmä vo výškach. Ďalej sa však tento teplý vzduch nedostane. Tento teplý vzduch sa dostane predovšetkým do vyšších výšok, zatiaľ čo v nižších hladinách bude stále chladno. To spôsobí, že na západe budú vypadávať zrážky kvapalné, ktoré však na podchladenom zemskom povrchu môžu aj namŕzať.

Kvapalné, prípadne mrznúce zrážky sa môžu vyskytovať predovšetkým na západnom Slovensku a najmä počas noci. na zvyšku územia sa skôr očakávajú zrážky snehové.

Komplikácie dorazia najmä v noci

Už v týchto chvíľach sa prvé zrážky nasúvajú nad Záhorie a západné Slovensko. Na severe Záhoria sneží, zatiaľ čo v južných okresoch sa vyskytuje skôr dážď.

V priebehu dnešného popoludnia sa zrážky očakávajú najmä na Záhorí a na krajnom severozápade. Výraznejšie zrážky však dorazia až v priebehu večerných hodín.

Postupne sa na viacerých miestach rozsneží, pričom na západe treba počítať aj so zrážkami kvapalnými, či mrznúcimi, ktoré môžu na podchladenom zemskom povrchu aj namŕzať. Vo večerných hodinách sa tak pripravte na komplikácie. Zatiaľ čo na mnohých miestach bude snežiť, tak na západe počítajte skôr s kvapalnými zrážkami. Aktuálnu polohu zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd