Na Slovensko sa vracia zima. Snežiť bude najmä na severe

Peter Minárik

Slovensko čaká nasledujúce dni chladnejší charakter počasia. Počasie bude pod vplyvom studeného vzduchu, ktorý k nám okrem poklesu teplôt prinesie aj sneženie.

Naše územie čaká nasledujúce dni chladnejší charakter počasia. Počasie na Slovensku bude nasledujúce dni pod vplyvom studeného a vlhkého prúdenia. Okrem nízkych teplôt nás čakajú aj snehové zrážky.

V chladnejšom vzduchu by sme sa mali nachádzať minimálne do konca týždňa. Potom by sa malo otepliť, ale zrejme nie nadlho. Už v priebehu budúceho týždňa by sa malo opäť začať ochladzovať.

Prúdiť k nám bude studený vzduch

Dominantný vplyv na počasie u nás bude nasledujúce dni mať rozsiahla oblasť tlakovej výše, ktorá sa rozkladá nad východným Atlantikom a bude siahať až nad Britské ostrovy. Súčasne sa nad oblasťou Čierneho mora a nad východnou Európou bude nachádzať tlaková níž.

Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi tak bude do našej oblasti od severu zatekať studený a vlhký vzduch, ktorý prinesie nízke teploty a aj snehové zrážky.

Teploty budú na úrovni priemeru

Počas nasledujúcich dní budú teploty na našom území postupne klesať. Ešte v utorok sa denné teploty vyšplhajú na +2 až +7 °C, na juhu až do +12 °C, no počas víkendu denné teploty poklesnú len na +1 až +7 °C.

Súčasne budú klesať aj nočné teploty. Tie sa budú pohybovať od +3 do -4 °C, ale s blížiacim sa víkendom sa už na celom našom území očakávajú teploty pod bodom mrazu.

Teploty, ktoré nás tak nasledujúce dni čakajú budú na úrovni dlhodobého teplotného normálu. V priebehu víkendu sa dostanú do slabého podpriemeru.

Pridá sa aj sneženie

Nakoľko vzduch, ktorý k nám bude prúdiť okrem toho, že bude studený, bude aj vlhký. V tomto vzduchu sa na našom území budú tvoriť početné prehánky, ktoré zasiahnu predovšetkým návetria hôr a keďže bude chladno, tak zrážky budú prevažne snehové.

Prehánky sa už v utorok objavia na celom území Slovenska, no snehové by mali byť zatiaľ len od vyšších polôh. V priebehu noci na stredu však príde k zmene.

Na severe Slovenska môže snežiť aj trvalejšie a napadnúť môže predovšetkým na horách aj čerstvý sneh. Snehové prehánky, prípadne občasné sneženie sa na severe očakáva aj nasledujúce dni. Odhadované množstvo snehových zrážok nájdete na mape pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd