Na Slovensku aj dnes hrozia extrémne búrky. Prinesú silný vietor a povodne

Ľubomír Franko

Aj v priebehu pondelka hrozia na Slovensku extrémne silné búrky. Tie už počas noci na pondelok spôsobili bleskové povodne v Trenčianskom kraji. Extrémne búrky by mali zasiahnuť severné Rakúsko, juhovýchod Česka a západ Slovenska v pondelok popoludní a večer. Hrozia najmä prívalové zrážky a krupobitie.

Synoptická situácia bude aj v priebehu pondelka priať veľmi silným búrkam v našej oblasti.

Vysoká vlhkosť a silné výškové prúdenie budú nahrávať vzniku supercelárnych búrok a neskôr silným konvektívnym systémom.

Aj predpoveď ESTOFEX-u (Európska služba pre predpoveď silných búrok) dnes ukazuje pre oblasť Rakúska, krajného juhovýchodu Česka a krajného západu Slovenska najvyšší, 3. stupeň výstrahy.

Prvé silné búrky vzniknú popoludní

Mohutné búrky sa začnú tvoriť najskôr v oblasti Álp v Rakúsku. Tie sa budú rýchlo pretvárať v supercelárne búrky a postupovať začnú ďalej na severovýchod. 

Niektoré z týchto supercelárnych búrok zasiahnu južnú Moravu, no existuje aj šanca, že dorazia nad Záhorie, prípadne do ďalších lokalít na juhozápade a západe Slovenska.

Tieto supercelárne búrky budú „prvou vlnou“ dnešných búrok. Budú pomerne lokálne a prinášať budú najmä krupobitie a silný vietor.

Večer vzniknú konvektívne systémy, ktoré prinesú silný vietor

V priebehu večera sa forma búrok začne meniť zo supercelárnych na multicelárne. Búrok bude totiž veľa a budú sa zhlukovať do väčších systémov.

Všetky búrky budú postupovať smerom na severovýchod a vznikať budú približne v oblasti východného Rakúska. 

Aj búrkové systémy, ktoré sa vytvoria vo večerných a nočných hodinách, budú postupovať týmto smerom. Zasiahnuť by mali podobne ako v noci na pondelok, najmä západ a severozápad Slovenska.

Búrkové systémy budú na rozdiel od supercelárnych búrok, sprevádzané najmä plošnejším silným nárazovým vetrom. Vyskytovať sa budú radarové znaky nazývané „bow echo“ (viac TU). Ide o radarové črty búrok, ktoré jednoznačne ukazujú výskyt silného nárazového vetra. 

Zároveň budú prinášať tieto búrky aj prívalové zrážky, ktoré môžu zasiahnuť oblasti postihnuté extrémnymi búrkami z minulej noci.

Silné búrky budeme priebežne sledovať a situáciu budeme aktualizovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd