Na Slovensku je pre aktuálne počasie zlá kvalita vzduchu

Veronika Salayová

Dnes prevláda na viacerých miestach Slovenska zlá kvalita ovzdušia. Odborníci dokonca neodporúčajú malým deťom a starým ľuďom vychádzať zo svojich domovov. 

Zlú kvalitu ovzdušia hlásia viaceré monitorovacie stanice portálu Ministerstva životného prostredia dnesdycham.sk. Za zhoršený stav ovzdušia na Slovensku môže aj aktuálne počasie. 

Nekvalitný vzduch podľa nového portálu dýchajú obyvatelia v Humennom, Košiciach, Prešove, Krompachoch, Jelšave, Ružomberku, Martine, Trenčíne, Prievidzi. Zhoršenú kvalitu vzduchu majú aj Banskobystričania, Nitrania či Trnavčania a kvalitný čistý vzduch nie je ani pri Trnavskom mýte v Bratislave.

Podľa World Air Quality Index je najhoršia situácia v Košiciach, Prešove a v Banskej Bystrici. V Jelšave a Žarnovici boli včera podľa SMHÚ namerané mimoriadne vysoké koncentrácie prachových častíc.

Aktuálna smogová situácia na Slovensku podľa WAQI. Zdroj: WAQI
Aktuálna smogová situácia na Slovensku podľa WAQI. Zdroj: WAQI

Zhoršená kvalita ovzdušia netrápi len Slovensko, ale aj iné európske štáty. Pri nízkej oblačnosti, ktorá prevláda vo viacerých európskych štátoch, sa situácia ohľadom kvality vzduchu zhoršuje. Nízka oblačnosť spolu s bezvetrím spôsobujú prob­lémy s rozptylom znečisťujúcich látok. 

Nízka oblačnosť v Európe. Zdroj: iMeteo
Oblačnosť v strednej Európe. Zdroj: iMeteo

Dlhodobé znečistenie malými prachovými časticami, ktoré človek do seba vdychuje, môže ohroziť zdravie hlavne malých detí, starších ľudí či pacientov trpiacich na dýchacie ochorenia.  

Analytici z IEP preto v čase zlej kvality ovzdušia neodporúčajú cvičiť vonku, malým deťom a starým ľuďom ani vychádzať von a vetrať len minimálne, informuje TASR. 

Smogovému znečisteniu výrazne napomáha najmä vykurovacia sezóna a doprava. 

Podľa britskej Národnej zdravotníckej služby predstavuje znížená kvalita ovzdušia väčšie zdravotné riziko pre ľudí ako koronavírus. Dlhodobé vystavenie vplyvu znečisťujúcich látok v ovzduší spôsobuje respiračné a kardiovaskulárne ochorenia, čím sa stáva ľudský organizmus náchylnejší a zraniteľnejší voči vírusovým ochoreniam, uvádza sa v správe na portály dnesdycham.sk.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd