Na Slovensku sa vyskytujú početné prehánky. Búrkam sa zatiaľ nedarí

Ľubomír Franko

Na Slovensku sa v teplejšom a vlhkom vzduchu tvoria početné prehánky. Tie sú sústreďované najmä na horské oblasti. Priniesli zatiaľ do 10 mm zrážok. 

V teplom a vlhkom vzduchu sa na Slovensku v nedeľu popoludní vyskytujú početné prehánky. Tie sa tvoria najmä na strednom Slovensku a v západnej časti východného Slovenska.

Radarová snímka o 14:10
Radarová snímka o 14:10

Búrkam sa dnes zatiaľ nedarí. Jedným z dôvodov môže byť výskyt inverznej vrstvy, ktorá sa nachádza približne 3,5 kilometra nad povrchom. Táto inverzná vrstva bráni vývoju kopovitej oblačnosti, ktorá sa cez túto vrstvu ,,nedostane". Včerajšie behy meteorologických modelov s touto vrstvou nepočítali.

Aerologická sondáž z Popradu dnes o 14:00
Aerologická sondáž z Popradu dnes o 14:00

Podmienky by sa mali do večera zlepšiť a pred príchodom studeného frontu by sa mohla táto vrstva rozrušiť a prípadne by mohli vzniknúť aj búrky.

24-hodinový úhrn zrážok k 14:00, zdroj: SHMÚ
24-hodinový úhrn zrážok k 14:00, zdroj: SHMÚ

Dovtedy však treba počítať len s plytšou kopovitou oblačnosťou a početnými prehánkami. Tie by mali priniesť predovšetkým krátkodobý dážď, no ojedinele sa pri nich môžu vyskytnúť aj malé krúpky. 

Najviac zrážok zatiaľ spadlo v obci Ľuboreč, ktorá sa nachádza na juhu Slovenska v okrese Lučenec. Za posledných 24 hodín tam napršalo 6,7 mm. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd