Na Slovensku zaznamenali okolo 80 zemetrasení za minulý rok

Veronika Salayová

Za rok 2020 bolo lokalizovaných okolo 70 až 80 zemetrasení s epicentrom na území Slovenska. Kde bolo na našom území najviac otrasov? 

Z dokumentu Informácie o stave monitorovania geologických faktorov životného prostredia vyplýva, že v roku 2020 bolo lokalizovaných približne 70 až 80 zemetrasení s epicentrom na území Slovenska, informuje TASR.

Najväčšiu hrozbu pri zemetrasení predstavujú opakujúce sa havarijné zosuvy. V poslednom desaťročí ich bolo viac ako 700.

Kde sa najviac triasla zem?

Na základe hodnotenia výsledkov pohybovej aktivity bola v roku 2020 najaktívnejšia zosuvná lokalita Handlová-Morovnianske sídlisko v oblasti Jánošíkovej cesty a nad zástavbou Morovnianskeho sídliska, uvádza slovenská agentúra.

Zvýšená pohybová aktivita bola zaznamenaná aj na zosuvnej lokalite Svätý Anton. Na tomto mieste sa dokonca vykonali aj merania nad rámec programu monitorovania. Podľa TASR ministerstvo životného prostredia uvažuje o zvýšenej frekvencii monitorovania v tejto lokalite aj v roku 2021

Mierne zvýšená pohybová aktivita bola nameraná aj na lokalite Ďačov na východe Slovenska. 

Vzostup podzemnej vody

V minulom roku bol na väčšine zosuvných lokalít zaznamenaný aj vzostup hladiny podzemnej vody. 

Pomerne výrazný vzostup hladiny podzemnej vody bol pozorovaný na lokalite Šenkvice, informuje tlačová agentúra. 

Na základe výsledkov monitorovania je podľa ministerstva možné sledovať vzniknuté ohrozenia a následne prijať opatrenia, ktoré umožnia predísť mimoriadnym udalostiam.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd