Na Slovensku začali vznikať prvé búrky. Tie prinesú ochladenie. Kde?

Veronika Salayová

V skorých popoludňajších hodinách sa začali na našom území tvoriť prvé dnešné búrky. Tie budú pribúdať a prinesú aj ochladenie, ktoré mnohých potešia. 

Pondelok prináša okrem veľmi vysokých teplôt aj búrky. Tie sa začali dnes okolo 12.30 hod. tvoriť v horských oblastiach na severnom Slovensku, v oblasti medzi Popradom a Dobšinou. Po 14.00 hod začalo vyť búrlivo aj v okolí Liptovského Hrádku.  

Prvé búrky zatiaľ nie sú intenzívne a neprinášajú ani žiadne nebezpečné sprievodné javy či výrazné bleskové výboje. Búrok však postupom času pribúdať. Avšak ani tie by nemali byť silné a prinesú hlavne toľko potrebné zrážky. 

Búrlivo môže byť aj na Spiši, Horehroní či na Gemeri a búrky postupne môžu vznikať aj v iných lokalitách Slovenska. 

Teploty v dôsledku búrok poklesnú

Teploty o niekoľko stupňov poklesnú najmä na severnom a strednom Slovensku. Na animácii  v prílohe je vidieť, ako búrky schladia rozhorúčený vzduch, pričom teploty môžu klesnúť počas búrok na +20 až +24 °C. 

Zdroj: iMeteo
Zdroj: iMeteo

Tropické teploty sa tak aspoň na nejaký čas zmiernia a prinesú úľavu najmä ohrozeným skupinám ľudí ako sú dôchodcovia, tehotné ženy alebo deti. 

Mieri k nám búrkový systém

Situácia sa na Slovensku zmení nočných a zajtrajších ranných hodinách, kedy búrkový systém z Čiech a Rakúska čiastočne zasiahne Slovensko. Tieto búrky budú v susedných štátoch veľmi intenzívne. Hrozí, že sa vytvorí niekoľko superciel, ktoré prinesú veľmi silný vietor a ľadové krúpy veľkých rozmerov. 

Tento búrkový systém v ranných hodinách zasiahne iba časť západného Slovenska, kedy bude postupne slabnúť, až zanikne. Na našom území by však búrky už nemali dosahovať takú intenzitu ako napríklad na nemecko-rakúskom pohraničí, kde bude v noci situácia najvážnejšia. 

Sledujte aktuálnu polohu zrážok a búrok na našom iRadare, nech vás žiadna búrka neprekvapí.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd