Na Štrbskom plese je vzduch 29-krát čistejší ako v Bratislave

Veronika Salayová

Na Chate pod Soliskom na Štrbskom plese nameralo občianske združenie CEPTA 29-krát čistejší vzduch ako v našom hlavnom meste.  

Odborníci skúmali počet pevných nanočastíc v ovzduší na Štrbskom plese, v Bratislave, v Banskej Bystrici, v Banskej Štiavnici a v Prešove. 

Výsledky ukázali že vzduch pri Chate pod Soliskom na Štrbskom plese je až 29-krát čistejší než v Bratislave a 12-krát čistejší ako v Prešove.

Meranie uskutočnilo Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA) a o výsledkoch informoval koordinátor z Centra Daniel Lešinský. Odborníci z občianskeho združenia vykonávali výskum od 6. do 9. marca.

Najväčšie znečistenie namerali v Bratislave na križovatke Bajkalskej ulice s Trnavskou cestou. Na tomto mieste zaevidovali takmer 45-tisíc nanočastíc na centimeter kubický.

Na veľkej križovatke v Prešove to bolo 24-tisíc nanočastíc a v garážach pod nákupným centrom v Banskej Bystrici veľmi podobne, a to 23-tisíc nanočastíc.

Na Kalvárii v Banskej Štiavnici bola situácia podstatne lepšia, a to s výsledkom 1 400 nanočastíc na centimeter kubický. Najmenej, iba 550 nanočastíc, zaznamenali na Chate pod Soliskom.

Členom občianskeho združenia s výskumom pomáhal dánsky expert Kaare Press-Kristensen, ktorý vidí priestor pre zlepšenie najmä vo využívaní ekologickejších foriem tepelného hospodárstva, najmä vyradenie starých kotolov a pecí. 

CEPTA je občianske združenie, ktorého cieľom je na Slovensku presadzovať trvalo udržateľné alternatívy v praxi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd