Na tsunami po zemetraseniach sa pripravujú dokonca aj v Čile. Nie sú však jediní

Dominik Cenkner

Sériu silných zemetrasení zaznamenali v Tichom oceáne, konkrétne v oblasti severovýchodne od Nového Zélandu. Viaceré krajiny sa preto pripravujú na vlnu tsunami.

Počas štvrtka došlo v oblasti hneď k trom silným zemetraseniam, keď sa zem najskôr triasla silou 7,3 magnitúdy a neskôr 7,4 magnitúdy. Najsilnejšie zemetrasenie však zaznamenali o 20:28 h nášho času.

Zemetrasenie malo silu až 8,1 magnitúdy. Epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 19 km. Išlo o oblasť približne 965 km severovýchodne od Nového Zélandu, konkrétne blízko Kermadeckých ostrovov.

Úrady preto okamžite vydali varovanie pred vlnou tsunami. Na tú sa pripravujú nielen na Novom Zélande, ale dokonca aj v Čile.

Čílske úrady varujú pred vlnami do výšky od 0,3 až do jedného metra. Výška sa bude lokálne líšiť, pričom bude záležať aj od podložia.

Nielen v Čile sa však pripravujú na možné vlny tsunami. Oficiálna správa hovorí o varovaní pre Antarktídu, Austráliu, Kolumbiu, Cookove ostrovy, Kostariku, Ekvádor, Fiji, Francúzsku Polynéziu, Kosrae, Peru, Pitcairnove ostrovy, Pohnpei, Samoa, Šalamúnove ostrovy, Tonga, Wallis a Futuna.

Sociálnymi sieťami už v týchto chvíľach kolujú videá prvých vĺn tsunami v oblasti Nového Zélandu a taktiež viaceré fotografie ukazujú ústup mora, čo je predzvesť vlny tsunami. Viac si o tom môžete prečítať v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd