VIDEO: Na Ukrajine spadol meteorit

Ukrajina Peter Minárik

Meteorit, ktorý spadol v ukrajinských Karpatoch, váži vyše dvoch kilogramov.

Meteorit, ktorý spadol v ukrajinských Karpatoch, váži vyše dvoch kilogramov.

V horskej dedine Zamahora v ukrajinských Karpatoch spadol meteorit na drevenú garáž, kde horiaci objekt objavil majiteľ Bohdan Hencecký. Informovali o tom Aktuality.sk

Ukrajinec tvrdí, že si najprv myslel, že udrel blesk, alebo že išlo okolo auto, ktoré svietilo na jeho dom. Keď však zbadal požiar garáže, mal podozrenie, že ktosi do nej hodil granát.

Našťastie, sa nič také nepotvrdilo. Keď ukrajinskí novinári ukázali kameň vedcom, potvrdili, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o chondrit, jeden z najbežnejších kamenných meteoritov.

Podľa profesora Oleha Adamenka z Ústavu pre životné prostredie na Ivano-Frankivskej Národnej technickej univerzite ropy a zemného plynu má chondrit váhu približne 2,5 kg a je zložený aj zo železa a niklu.

Aj keď by si Hencecký mohol finančne prilepšiť, keby predal meteorit, rozhodol sa, že ho poskytne miestnemu Huculskému múzeu ako súčasť výstavy. Vedci ho budú môcť podrobiť ďalšej expertíze.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd