Na Veľkonočný pondelok dorazí front. Začne snežiť, hrozia aj búrky

Ľubomír Franko

Dominujúca tlaková výš, ktorá prináša na naše územie stabilné a teplé počasie, sa už čoskoro dá na ústup. Na Veľkonočný pondelok dorazí na Slovensko výrazný studený front, ktorý prinesie dážď, na sever aj sneženie a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj búrky.

Na počasie v Európe momentálne vplýva mohutná tlaková výš so stredom nad našim území. Tá prináša stabilné a slnečné počasie.

Teploty cez deň dosahujú aj cez +20 °C a naopak, počas noci klesajú aj hlboko pod nulu. Tieto výkyvy sú spôsobené tým, že vzduch v našej oblasti je mimoriadne suchý.

Absencia oblačnosti v strednej Európe
Absencia oblačnosti v strednej Európe

Zmena nás čaká v noci zo štvrtku na piatok. Cez severovýchod nášho územia sa presunie ďalej na východ okraj studeného frontu.

Od piatku do nedele očakávame už viac oblačnosti, napriek tomu bude aj naďalej veľmi teplo. 

Počas nedele sa stred mohutnej tlakovej výše presunie nad čiernomorskú oblasť a po jej zadnej strane k nám bude prenikať mimoriadne teplý vzduch.

Maximálne denné teploty môžu v závere víkendu dosiahnuť od +17 do +24 °C.

Maximálne denné teploty v pondelok
Maximálne denné teploty v pondelok

V pondelok večer dorazí nad naše územie od severu studený front. Ešte pred ním k nám bude vrcholiť prílev teplého vzduchu, v ktorom sa budú počas dňa tvoriť prehánky a výnimočne aj búrky.

Večer na Veľkonočný pondelok dorazí od severu na naše územie studený front. Ten prinesie nielen výrazné ochladenie, no dážď na mnohé miesta Slovenska. Hranica sneženia bude pritom klesať a do utorkového rána sa na severe môžu opäť ľudia prebudiť do zasneženého rána.

Očakávaná výška snehu v utorok ráno
Očakávaná výška snehu v utorok ráno

Zároveň sa aj výrazne ochladí. Okrem sneženia očakávame 24-hodinový pokles teplôt od 10 do 15 °C.

Zatiaľčo v pondelok dosiahnu denné maximá od +16 do +23 °C v pondelok to bude už len od +2 do +10 °C. Ochladí sa tak aj o viac ako 10 °C.

Chladné počasie by malo zotrvať dva až tri dni, následne sú predikcie veľmi neisté.

Pred nami je tak výrazné ochladenie, ktoré určite mnohých nepoteší, Naviac blížiace sa mrazy opäť potrápia našich ovocinárov, ktorí budú musieť pripraviť preventívne opatrenia.

Pozitívnou správou je jedine to, že tak ako rýchlo ochladenie prišlo, tak aj odíde a v polovici budúceho týždňa by sa malo opäť otepľovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd