Na Zem mieria častice zo slnečnej búrky. Môžu nastať výpadky

Veronika Salayová

Na Slnku opäť došlo k slnečnej erupcii. Odborníci na vesmírne počasie NOAA analyzovali prúd častíc a zistili, že sú vyvrhované z južnej časti Slnka.

Počas erupcie došlo k vypusteniu koronálnej hmoty (CME) do vesmíru. Plazma sa uvoľňuje do tzv. slnečného vetra a putuje priestorom vo vesmíre.

Častice zo slnečnej búrky cestujú rýchlosťou viac ako 1,8 milióna km/h naprieč slnečnou sústavou. Podľa astronómov by tieto častice mohli zasiahnuť aj našu Zem.

Analytici z NOAA modelujú slnečný vietor s cieľom odhadnúť potenciálny čas. Odhadujú, že častice zo slnečnej búrky by k našej planéte mohli doraziť v nedeľu alebo v pondelok

Putujúce častice pravdepodobne spôsobia aj polárne žiary v arktických oblastiach. 

Zároveň tieto častice môžu narušiť funkčnosť satelitných technológií či spôsobiť výpadky rádiového signálu. Vypadávať tak môže GPS, satelitná televízia a taktiež aj satelitný internet. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd