Na Zemi je čoraz viac búrok a lejakov. Môže za to človek

Veronika Salayová

Podľa novej štúdie zmena klímy zapríčinená ľudskou činnosťou spôsobila, že naša planéta je daždivejšia a prináša nebezpečnejšie sprievodné javy v súvislosti s nárastom zrážok. 

Vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles dokončili výskum ohľadom zmeny podnebia, ktorá je spôsobená človekom, pričom sa zamerali na oblasť extrémnych zrážok, dažďov a snehu, ktoré sa v posledných desaťročiach zintenzívňujú, píše sa v Nature Comunications.

Vedcov už dlho zaujíma, ako rastúce teploty po celom svete zintenzívnili zrážkové udalosti po celom svete.

Keď sa svet každým rokom viac a viac otepľuje, z oceánov, jazier a pôd sa odparuje viac vody, ktorá končí v zemskej atmosfére.

Teplejšia atmosféra môže obsahovať aj viac vlhkosti, pričom globálna vodná para sa zvyšuje o približne 7 % na každý 1 °C oteplenia. Keď napríklad poveternostné podmienky vyžadujú dážď alebo sneh, k dispozícii je tak ešte viac vlhkosti.

Kde môže byť zrážok viac a kde menej?

Výsledky výskumu preukázali, že oblasti s najočividnejším vplyvom zmeny podnebia ovplyvňujúcich zrážky boli východoázijské a africké monzúnové oblasti. Tu je ešte daždivejšie, ako bolo predtým. 

Na druhej strane sa nezistil žiadny vplyv zmeny podnebia na zrážky vo vyprahnutých a polosuchých subtropických zónach, ako sú púšte severnej Afriky a Stredného východu, juh Afriky, austrálske suché a polosuché oblasti alebo časti strednej a severozápadnej časti Južnej Ameriky.

Výsledky štúdie naznačujú, že nárast zrážok nebude na celej planéte rovnomerný, ale v niektorých častiach sveta ich bude viac, kým v iných častiach sveta bude dlhšie sucho.

Ak nedôjde k rýchlej a efektívnej zmene ohľadom klimatickej krízy, ľudská činnosť bude aj v budúcnosti prispievať k extrémnym zrážkam a nepriaznivým prejavom počasia ohľadom zrážok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd