Nad Bali explodoval meteorit. Výbuch vyvolal aj zemetrasenie

Bali Veronika Salayová

Indonézsky národný inštitút pre letectvo a vesmír oznámil, že oblohou nad Bali prenikla veľká vesmírna hornina, ktorá spôsobila výbuch. Následne explóziu sprevádzalo aj slabšie zemetrasenie. 

Obyvatelia regentstva Buleleng na indonézskom Bali počuli v nedeľu v noci veľký hluk pripomínajúci silný výbuch a na oblohe pozorovali jasný lúč svetla.

Meteorit prechádzajúci našou atmosférou potvrdil aj Indonézsky národný inštitút pre letectvo a vesmír a uviedol, že žiara na oblohe bola viditeľná približne 20 sekúnd. 

Po explózii nasledovalo slabé zemetrasenie, ktoré zachytili aj tamojšie seizmografy.

Indonézska agentúra pre meteorológiu, klimatológiu a geofyziku informovala, že oblasť zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 1,1. 

Astronómovia uviedli, že explózia mohla byť taká silná, že tlakové vlny spôsobili malé chvenie. 

Medzinárodná únia astronómov (IAU) teraz bude správy analyzovať a budú sa pokúšať určiť veľkosť a rýchlosť vesmírnej horniny.

Nie je to prvýkrát, čo výbuch meteoritu na oblohe spôsobil problémy na zemi.

Azda najznámejší meteorit v novodobej histórii explodoval v našej atmosfére v roku 2013 nad ruským Čeľabinskom, pričom tlaková vlna zapríčinila, že sa rozbili okná po celom meste a zranilo sa viac ako 1 000 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd