Nad Slovensko mieria zrážky, ktoré prinesú aj prvý sneh. Snežiť bude najmä v stredu večer

Peter Minárik

Nad naše územie sa pomaly nasúva studený front, ktorý v nadchádzajúcich hodinách prinesie na Slovensko zrážky, ktoré prinesú aj prvý sneh. Najvýraznejšie sneženie, ktoré čaká sever Slovenska sa očakáva v priebehu stredajšieho večera.

Nad naše územie mieri ďalšia zmena počasia, ktorá so sebou prinesie ešte výraznejšie ochladenie. To okrem nízkych teplôt zapríčiní aj výraznejší pokles hranice sneženia, ktorá sa dostane aj do obývaných oblastí severného Slovenska.

Prvý sneh tak už čoskoro čaká severné okresy Slovenska, pričom najvýraznejšie by malo snežiť v stredu podvečer, kedy sa už naplno budeme nachádzať v studenom vzduchu.

Studený front prinesie ďalšie ochladenie

Už začiatok týždňa prináša na naše územie podpriemerné teploty, ktoré sú v porovnaní s dlhodobým normálom o 3-5 °C nižšie ako je bežné. Za studeným frontom, ktorý práve v týchto chvíľach mieri nad naše územie k nám prenikne ešte chladnejší vzduch a očakávané teploty budú už od stredy o 5-9 °C pod hranicou dlhodobého normálu.

Maximálne teploty sa tak budú v nadchádzajúcich dňoch na našom území pohybovať od +5 do +12 °C a neprekročia tak hranicu +15 °C, čo sa ešte v uplynulých dňoch dialo.

Blížiaci sa studený front už práve v týchto chvíľach ovplyvňuje počasie v Poľsku, v Česku, v Rakúsku a v Nemecku. Jedná sa prevažne o dážď. Snehové zrážky sa vyskytujú len v Alpách.

To sa však v priebehu nočných hodín zmení a snehové vločky sa objavia už aj na českých, či poľských horách. Hranica sneženia by totiž mala klesať pod 1000 m n.m. a týkať sa to bude aj nášho územia, kde sa taktiež objavia snehové vločky a v priebehu ranných hodín klesne hranica sneženie aj na 700 m n.m.

Prvý sneh na Slovensku

Naše územie sa tak už v nadchádzajúcich hodinách dočká prvého snehu. Ten síce už prišiel, ale len do vysokých polôh. Sneh napadol v našich Tatrách ešte minulý mesiac, no nemal dlhú životnosť. Tentoraz to však bude iné a snehové vločky sa objavia aj vo vyššie položených obývaných oblastiach. Na prvý sneh sa môže tešiť predovšetkým Žilinský kraj.

Prvé vločky sa však objavia aj na Horehroní, či na Spiši, no tu pôjde maximálne o poprašok. Práve na severe Slovenska v oblasti Žilinského kraja môže napadnúť aj niekoľko centimetrov nového snehu.

Táto oblasť sa totiž po prechode studeného frontu dostane do chladného a vlhkého prúdenia, ktoré je typické tým, že predovšetkým na náveterné strany prináša výdatnejšie zrážky. Snehovú kalamitu na severe Slovenska spôsobujú v zime predovšetkým takéto studené a vlhké prúdenia od severu, keďže v chladnom morskom vzduchu sa tvoria početné prehánky, ktoré sú aj intenzívnejšie.

Na severe Slovenska sa tak už od dnešnej polnoci až do štvrtkového rána budú vyskytovať početnejšie zrážky, ktoré môžu v polohách od 700 metrov priniesť aj niekoľko centimetrov nového snehu. Najintenzívnejšie zrážky sa očakávajú v stredu podvečer.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd