Nad Slovensko príde piesok zo Sahary

Peter Minárik
Ak plánujete umyť svoje auto, tak Vám odporúčame vyčkať. Do našej oblasti sa totiž vo výškach dostáva piesok zo Sahary, ktorý sa prejaví aj u nás.
Nad oblasťou Stredozemia sa nachádza tlaková níž, ktorá na sever Afriky prináša silný vietor, ktorý spôsobuje púštne búrky. Silný vietor fúkal v priebehu stredy predovšetkým v Alžírsku, v Maroku, ale aj v ďalších častiach Sahary, kde je dostatočne veľké množstvo piesku, ktorý sa ľahko zvíril a následne sa dostal do niekoľkokilometrovej výšky.

Tento jav sa vyskytuje v Európe niekoľkokrát do roka. Obvykle na to stačí vietor, ktorý vo vyprahlých častiach Afriky fúka s rýchlosťou okolo 10 m/s. V Afrike však nie sú ničím výnimočným aj silnejšie nárazy vetra.  Piesok sa takto dostane až do výšky niekoľkých kilometrov a pri vhodnom prúdení sa tento piesok dostane až tisícky kilometrov ďalej.

Tlaková níž, ktorá má svoj stred nad Stredozemím už vtiahla masu piesku, ktorá sa vo štvrtok dostala až nad západnú Európu. Piesok zaznamenali v Španielsku, vo Francúzsku, v Nemecku, ale aj v samotnom Londýne. Vo Francúzsku dosiahla koncentrácia prachu vo štvrtok až okolo 7000 miligramov na meter štvorcový, čo sú už veľmi vysoké hodnoty. Koncentrácia na našom území by mala dosiahnuť hodnoty okolo 4000 miligramov na meter štvorcový.

Koncentráciu piesku v atmosfére môžete pozorovať na východoch a západoch slnka, ktoré budú veľmi farebné. Určite však piesok spozorujete na predmetoch nachádzajúcich sa v exteriéri a na autách. Na našom území totiž očakávame zrážky a kvapky dažďa, ktoré prejdú vrstvou vzduchu na seba naviažu zrnká piesku.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd