Nad sopkou na Kanároch sa sústredili unikátne kruhy. Aká je ich príčina?

Veronika Salayová

Na La Palma došlo k unikátnemu javu. Nad sopkou, kde naďalej prebieha erupcia, sa vytvorili pravidelné kruhy, ktoré bolo vidieť aj z vesmíru. O čo presne šlo?

Erupcia sopky Cumbre Vieja na ostrove La Palma začala ešte 19. septembra a odvtedy dochádza k ďalším erupciám a zemetraseniam.

Pod nepokojnou sopkou sa trasie zem naďalej. Cez víkend došlo k zemetraseniam s magnitúdou 3,0, v dôsledkom ktorých sa zrútila ďalšia časť kužeľa. Následne začal z neho vytekať nový lávový prúd, ktorý po svahu mieri k pobrežiu a zrejme vytečie do Atlantického oceánu. 

Záhadné kruhy?

Zaujímavosťou je, že nad ostrovom La Palma satelity zachytili pravidelné oblačné kruhy. Nejde pritom o žiadnu záhadu, ale o unikátny jav. K tomuto javu došlo ešte 1. októbra, pričom išlo o veľmi zaujímavé usporiadanie oblačnosti. T

To najlepšie vyniklo z výšky, presnejšie z pohľadu meteorologických satelitov. Družica Terra pomocou prístroja MODIS zachytila pôsobivú kruhovú štruktúru oblakov symetrickú práve okolo sopky Cumbre Vieja. 

Vznik týchto sústredených kruhov umožnili práve špeciálne meteorologické podmienky v oblasti ostrova La Palma. 

Ako k tomuto javu došlo?

Pre Kanárske ostrovy sú typické pasátové vetry, ktoré prúdia v blízkosti zemského povrchu a sú často aj dôvodom vzniku nízkych oblakov druhu stratokumulus. So severovýchodnými pasátmi bola spojená inverzná vrstva, ktorá ležala vo výške okolo 700 až 800 metrov. Nad ňou panovalo už teplé juhovýchodné prúdenie, ako vysvetľuje český meteorológ Michal Žák.

Vo výške približne 1600 m n. m. sa vytvorila druhá inverzná vrstva a práve v oblasti tejto druhej inverznej vrstvy sa v stúpajúcom vzduchu z vulkánu vytvorili tzv. gravitačné vlny, vysvetľuje český meteorológ Michal Žák.

 „Impulzom k rozkmitaniu vzduchu bol práve horúci vzduch zo sopky a tieto vlny sa potom vďaka slabému vetru šírili takmer symetricky do okolia sopky. Vo vrcholoch týchto vĺn došlo vplyvom výstupnému pohybu a ochladenia vzduchu ku kondenzácii vodnej pary a tvorbe oblakov v tvare kruhových pásov. Tie boli striedané medzioblačnými medzerami, kde, naopak, v rámci gravitačných vĺn vzduch klesal,“ opisuje vznik kruhov Žiak. 

Meteorológ zároveň skonštatoval, že ide o pomerne výnimočnú udalosť, pretože k jej vzniku bola nutná súhra vyššie uvedených špecifických podmienok v kombinácii s prebiehajúcou erupciou nad ostrovom.
 
Hlavnú úlohu pritom hrala vhodná výška sopky v spojitosti s polohou inverzie a, samozrejme, príslušné prúdenie vzduchu.
 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd