Nad Tichým oceánom vznikol ďalší hurikán

Veronika Sádovská

Zatiaľ čo nad Atlantikom je zatiaľ pokoj, v Tichom oceáne do vrie. Sformoval sa tam ďalší hurikán, ktorý zasiahol Kóreu a Japonsko.

Nad Atlantikom sa zatiaľ sformovali len tri tropické cyklóny, ktoré nezosilneli na hurikány. Sezóna však ešte len o chvíľu začne a už teraz sa očakáva, že bude znova nadpriemerná.

 V Tichom oceáne je situácia úplne opačná. Nad jeho východnou časťou došlo ku vzniku už deviatej tropickej cyklóny. Mexická Národná meteorologická služba tento rok počíta so štrnástimi až devätnástimi tropickými búrkami a šiestimi až deviatimi hurikánmi.

K tropickým búrkam, ktoré už vznikli - Agatha, Blas, Celia, Bonnie, Darby, Estelle, Frank a Georgette - sa v nedeľu 7. augusta vo večerných hodinách nášho času pridala tropická búrka Howard.

Vyvinula sa z „klasickej“ tlakovej níže, ktorá v prvých augustových dňoch ovplyvňovala počasie na Paname a v okolitých štátoch ako Kolumbia, Kostarika či Nikaragua.

Potom postupovala podľa očakávaní po stredoamerickom pobreží. Meno Howard jej pridelili počas minulého víkendu, kedy sa z tropickej depresie zmenila na tropickú búrku.

Potom začala postupne zosilňovať až dosiahla prvý stupeň Saffir-Simpsonovej stupnice na klasifikáciu hurikánov. Do 10. augusta však naspäť zoslabla.

To však neznamená, že nepriniesla extrémne prejavy počasia. Zasiahla Kóreu a Japonsko, kde priniesla extrémne zrážky. Za 24 hodín spadlo na severe ostrova Honšú až 152 mm zrážok.

Najdaždivejším miestom Japonska však bolo mesto Fukaura, kde napršalo neuveriteľných 325 litrov vody na meter štvorcový. Keby sa dalo s vodou podeliť, Japonci by ju určite radi poslali k nám do vyschnutých Európskych riek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd