Nádhera v Rajeckej Lesnej. Zamrznutý gejzír má viac ako 3 metre

Veronika Salayová

Gejzír v Rajeckej Lesnej je veľmi zaujímavou a vyhľadávanou atrakciou, ktorá očarí najmä v zime, kedy vplyvom nízkych teplôt „rastie“ do niekoľkometrových výšok. 

Gejzír v Rajeckej Lesnej predstavuje vyhľadávanú atrakciu, ktorú ročne navštívi veľké množstvo turistov. Gejzír vystrekuje vodu do výšky približne 10 metrov, avšak nie je prírodným výtvorom  –  voda totiž vytryskuje z podzemného potrubia. 

Gejzír sa nachádzajúca asi 4 km za obcou Rajecká Lesná a jednoznačne je najkrajší práve v zime, kedy vystrekovaná voda pri nízkych teplotách zamŕza a vytvára tak okolo seba ľadový kužeľ, ktorý môže dosahovať aj niekoľko metrov.

Prúd vody z gejzíru je pomerne úzky a vietor taktiež zohráva pri tomto procese dôležitú úlohu. Podľa smeru vetra voda zamŕza na rôzne strany, vrství sa a doslova rastie. 

Veľmi nízke teploty, ktoré v uplynulých dňoch panovali a stále panujú, sa podpísali pod aktuálnu podobu gejzíru v Rajeckej Lesnej. Teploty v tejto oblasti klesli pod -20 °C a gejzír tak vplyvom poveternostných podmienok dosiahol výšku viac ako 3 metre. 

Gejzír tak neustále mení svoju podobu a pri každej jeho návšteve je trochu iný. Podľa Slovenského cestovateľa môže ľadový kužeľ v zime dosiahnuť výšku až 6 metrov. 

Ako vyzerá tento populárny gejzír v týchto dňoch, si môžete pozrieť v našej fotogalérii. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd