Najbližšie dni sa citeľne ochladí a vrátia sa aj mrazy

Peter Minárik
Po víkendovom peknom počasí je čas si začať zvykať na zmenu. Po daždi sa už v utorok vyčasí, ale s vyjasnením príde aj citeľné ochladenie.

Víkendové počasie bolo prekrásne. Na viacerých miestach panovalo príjemné počasie a zrážok bolo minimum. Teplota sa v sobotu dostala na maximum v Dudinciach, kde namerali +24,7°C a v nedeľu bolo ešte teplejšie a to +24,9°C. Tieto vysoké teploty, ktoré sme tu mali počas uplynulého víkendu však boli vysoko nadpriemerné a v porovnaní s dlhodobým priemerom na aktuálne dni boli tieto teploty až o 10°C vyššie. V najbližších dňoch sa z teplotne nadpriemerného počasia dostaneme do slabo podpriemerného charakteru, ktorý prinesie aj mrazy.

V pondelok ešte dážď, v utorok už stabilné počasie

Cez naše územie postupuje studený front, ktorý oddeľuje teplotne výrazné vzduchové hmoty nad Európou a to budeme postupne badať aj na našom území. Zatiaľ čo na juhu územia sa teploty dnes môžu dostať ešte aj nad +20°C, tak na severe teploty nemusia vystúpiť nad +10°C.

Po prechode studeného frontu sa k nám už v utorok začne od severozápadu rozširovať výbežok tlakovej výše, ktorá má svoj stred nad Britskými ostrovmi. Pondelok tak bude prevažne zamračený a upršaný, ale utorok už prevažne slnečný.

Pekné počasie minimálne do piatka

Výbežok vyššieho tlaku bude počasie na našom území ovplyvňovať minimálne do piatka, no úplne príjemné počasie to nebude. Medzi spomínanou tlakovou výšou a tlakovou nížou so stredom nad Ruskom k nám bude od severozápadu prúdiť studený vzduch.

ANIMÁCIA: Očakávané prúdenie v hladine 850 hPa

Tento studený vzduch prinesie nízke teploty. Od utorka do piatka denné maximálne teploty vystúpia na +13 až +19°C, ale počas noci sa bude vzduch výrazne ochladzovať a ranné minimá preto očakávajte od 0°C na severe po +8°C na juhu.

Prílev studeného vzduchu by mal vyvrcholiť vo štvrtok, kedy sa ráno očakávajú aj najnižšie teploty.

Počítajte s mrazmi

Teploty poklesnú len na +5 až 0°C, pričom na severe bude len od +1 do -2°C. Na severe teda treba počítať s mrazom, no spozornieť musia aj poľnohospodári na celom Slovensku. Teploty síce nemusia poklesnúť pod bod mrazu, ale táto teplota je očakávaná teplota vo výške 2 metre nad zemou. V prízemnej vrstve, vo výške 5 cm nad povrchom zeme totiž bude ešte chladnejšie a aj v nížinách sa môžu vyskytnúť prízemné mrazy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd