Najľudnatejší štát Austrálie vyhlásil stav núdze

Najľudnatejší štát Austrálie vyhlásil stav núdze
Austrália Veronika Salayová

V štáte Nový Južný Wales vyhlásila vláda stav núdze kvôli nekontrolovateľným požiarom, ktorý sa blížia k obývaným oblastiam okolo metropoly Sydney.

Extrémne horúčavy a silné vetry podporujú tvorbu nových požiarov, ktoré sa stali v týchto teplotných podmienkach nezvládnuteľné.

V štáte Nový Južný Wales horí  aktuálne okolo 100 požiarov. Hasiči dostali široké právomoci, čo sa týka ochrany majetku a ľudí.

Viac ako polovica týchto požiarov horí nekontrolovateľne. Meteorológovia predpokladajú, že teploty budú naďalej prekračovať +40 °C. Včera sa lokálne teploty vyšplhali až na +47,7 °C.

Úradníci varovali obyvateľov, aby boli v nasledujúcich niekoľkých dňoch veľmi ostražití.

Austrália už celé týždne bojuje s požiarmi na väčšine svojho východného pobrežia, pričom šesť ľudí zomrelo, požiare zničili viac ako 680 domov a vypálili takmer 3 milióny hektárov.

V celom štáte bolo rozmiestnených okolo 1 700 hasičov, ale úradníci varovali, že to nebude stačiť na pokrytie všetkých potenciálnych nebezpečenstiev, a preto vyzval ľudí vo vysokorizikových oblastiach, aby sa evakuovali, kým to nebude pre nich bezpečné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd