Najnižšie miesto planéty klesá ďalej. Mŕtve more má nový rekord

Veronika Salayová

Najnižšie miesto našej planéty – Mŕtve more – klesá naďalej a prekonáva tak svoje doterajšie rekordy. Za posledný rok klesla hladina mora takmer o 1 meter. 

Hladina Mŕtveho mora v novembri prvýkrát v histórii meraní klesla na úroveň -435 metrov pod úrovňou svetových morí.

Najnižšie miesto planéty tak ďalej prekonáva vlastné rekordy. Za posledný rok od februára 2020 do februára 2021 klesla hladina o takmer 1 meter, čím sa hladina Mŕtveho mora dostala na svoju novú rekordnú úroveň. 

Čo je za tým?

Dôvodom je hlavne odklonenie rieky Jordán pre poľnohospodárske účely Jordánska, informuje ČT 24.

Na jordánskej strane sa rozprestierajú rozsiahle skleníky a polia a na izraelskej strane sa pestujú ďatle a na to všetko je potrebná voda. 

Dobrou správou je, že išlo v poradí o tretiu daždivú zimu za sebou, čo vodný deficit v Mŕtvom mori aspoň čiastočne zmiernila.

Hľadá sa riešenie

Riešením pre nedostatok vody by mohlo byť dotiahnutie vody z Galilejského jazera. Toto jazero je vzdialené asi 50 km severne je po okraj naplnené vodou. 

„Ak sa nič nepodnikne, budeme naďalej svedkami straty prírodného dedičstva, ktoré patrí nám všetkým. A preto si odmietame vôbec pripustiť možnosť, že sa nič nepodnikne,“ tvrdí riaditeľ izraelskej pobočky Ecopeace Gidon Bromberg.

POZNÁMKA: Pred dvomi rokmi vedci z University of California v Irvine prišli s novou štúdiou, podľa ktorej najnižší bod na zemskej súši leží v hladine približne 3 500 metrov pod morom a nachádza sa pod Denmanovým ľadovcom neďaleko východného pobrežia Antarktídy. Vo všeobecnosti sa však za najnižšie miesto na našej planéte považuje Mŕtve more.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd