Namíbia: Vyše 7 000 mŕtvych tuleňov. Čo sa im stalo?

Veronika Sádovská

V chovnej stanici tuleňov v Namíbii našli v posledných dňoch tisícky mŕtvych tuleňov, prevažne samičiek. Čo sa im mohlo stať?

Ako prvá si masívny úhyn všimla ochranárka Naude Dreyer z organizácie Ocean Conservation Namibia (OCN) už v septembri. Odvtedy až doteraz našli na Namíbijskych plážach až 7 000 uhynutých zvierat. 

Rapídny nárast mŕtvych tiel zaznamenali v prvej polovici októbra. Zatiaľ čo v septembri išlo o uhynuté samičky a aj ich potratené mláďatá, v októbri zaznamenali už masívny nárast uhynutých dospelých samičiek. 

Príčinu úhynu zvierat ešte zisťujú. Keďže mnohé z nich boli podvýživené a vychudnuté, odhadujú, že spôsobiť to mohol aj hladomor v kombinácii s bakteriálnou či inou infekciou alebo kontaminovanou vodou.

Podobný masívny úhyn zaznamenali aj v roku 1994, kedy zomrelo vyše 10 000 tuleňov a 15 000 nevyvinutých plodov mláďat. Práve vtedy doľahol na tulene obrovský hladomor. V mori bol nedostatok rýb, ktorý sa spojil s bakteriálnou infekciou. 

Hoci ešte stále nemajú v rukách výsledky testov z odobratých vzoriek zvierat, predpokladajú, že aj tento úhyn bude mať podobnú príčinu.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd