Naše odpadky sú dokonca aj na Marse. Za polstoročie sme vyhodili viac ako sedem ton odpadu

Zuzana Macháčová

Sondy a prístroje vyslané na povrch Marsu znamenajú aj hromadenie odpadu v podobe použitých a nefunkčných zariadení. Podľa odborníka na robotiku sme za 50 rokov vyviezli na červenú planétu už približne 7 ton odpadu.

Povrch Marsu skúmame už pol storočia. Podľa Úradu OSN pre vesmírne záležitosti ľudia vyslali na červenú planétu celkovo 18 zariadení v rámci 14 rôznych misií.

Niektoré z nich stále fungujú, ale aj napriek tomu sa na Marse hromadí odpad pozemského pôvodu. Tento odpad pochádza z troch hlavných zdrojov: použité zariadenia, vyradené a havarované sondy.

Pri každom pokuse o pristátie na planéte je "náklad" vybavený padákmi, ochrannými štítmi a ďalšími systémami, ktoré zaručujú dopravu na jej povrch. Všetky tieto predmety zostali po pristátí alebo prípadne po náraze roztrúsené po planéte.

Odpad na červenej planéte

Ak sa spočítajú všetky predmety a prístroje vyslané na červenú planétu, materiál váži spolu približne 9 979 kilogramov. Po odpočítaní hmotnosti 2 860 kilogramov zariadenia, ktoré doteraz pracovali na nej, v súčasnosti sa tam nachádza približne 7 119 kilogramov pozemského odpadu.

Medzi najčastejšie patria práve odhodené komponenty, ktorých sa zariadenia zbavujú počas vstupu do atmosféry Marsu. Práve kvôli rýchlosti a výške, v kombinácii s nízkou váhou týchto častí, dochádza k ich rozptýleniu do okolia. 

Je to veľký problém?

Vedci sa domnievajú, že odpad na planéte by mohol predstavovať hrozbu pre súčasné, ale aj budúce misie bez posádky. Pozemský materiál, ktorý je zvyčajne veľmi odolný, by mohol ovplyvniť experimenty alebo skomplikovať prevádzku roverov ako Perseverance.

NASA vedie záznamy o všetkých nájdených úlomkoch a kontroluje, či neovplyvňujú čistotu vzoriek odobratých vozidlami. Vedci tvrdia, že riziko ešte nie je príliš veľké.

Doktor Cagrieho Kilica z University of West Virginia dodáva, že v súčasnosti je na povrchu deväť neaktívnych sond od sovietskej sondy Mars 3 zo 70. rokov až po rover Opportunity. Okrem toho sa počas prieskumu Marsu zničili najmenej dve vozidlá a ďalšie štyri zmizli bez stopy. 

Podľa Kilica má odpad zo Zeme na Marse ďalší zaujímavý rozmer. Sú to historické pamiatky na výskum vesmíru. Na povrchu sa buduje akési múzeum, ktorého exponáty môžu (ak vydržia kozmické žiarenie) na Marse vydržať veľmi dlho.

 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd