Následkom coronavírusu sa v Číne drasticky zlepšila kvalita ovzdušia

Ľubomír Franko

Podľa nových satelitných meraní NASA sa kvalita vzduchu v Číne dramaticky zlepšila. Dôvodom je, aspoň čiastočne, epidémia coronavírusu.

Koncom roka 2019 sa začali na internete objavovať prvé správy o neznámej chorobe, podobnej pľúcnej embólii, na ktorú v čínskom meste Wuhan ochoreli desiatky ľudí. Neskôr sa potvrdilo, že ide o coronavírus s názvom COVID-19.

Aby sa zabránilo v šírení tohto vírusu, Čínska vláda nariadila prvé obmedzenia, ktoré 23. januára vyeskalovali do úplného uzavretia 11-miliónového mesta Wuhan.

Od vtedy bolo do karantény umiestnených milióny ľudí po celom svete, pričom 1. marca 2020 bol výskyt vírusu evidovaný v 65-tich krajinách.

Coronavírus už zaznamenali v 65-tich krajinách sveta
Coronavírus už zaznamenali v 65-tich krajinách sveta, zdroj: Johns Hopkins CSSE

Coronavírus dramaticky zlepšil kvalitu vzduchu

Uzatvorenie mesta Wuhan na zabránenie šíreniu vírusu nestačilo. Kvôli obavám z globálnej pandémie sa v Číne spomalil ekonomický rast, uzatvorili sa továrne a až 56 miliónom ľudí prikázali zostať doma. Práve tieto opatrenia a výrazne redukovaná doprava viedli podľa vedcov z NASA k dramatickému poklesu koncentrácií oxidu dusičitého (NO2) v ovzduší.

Porovnanie koncentrácie NO2 z obdobia 1.-20. januára 2020 a 10.-25. februára 2020, zdroj: NASA
Porovnanie koncentrácie NO2 z obdobia 1.-20. januára 2020 a 10.-25. februára 2020, zdroj: NASA

,,Po prvýkrát v živote som videl takto dramatický pokles koncentrácii nebezpečných častíc na tak veľkej ploche," uviedla vedkyňa Fei Liu z NASA Goddard Space Flight Center.

Porovnanie koncentrácii NO2 v oblasti mesta Wuhan v roku 2019 a 2020, zdroj: NASA
Porovnanie koncentrácii NO2 v oblasti mesta Wuhan v roku 2019 a 2020, zdroj: NASA

Mnoho ľudí si spája pokles koncentrácii NOs oslavami čínskeho nového roku. Pri tejto udalosti sa každoročne od konca januára do začiatku februára zatvoria továrne a ľudia sú doma. Tento rok ale koncentrácie nestúpli po skončení osláv, namiesto toho ostali na nízkych úrovniach.

Najmenej 500-miliónov ľudí už bolo v Číne priamo obmedzených zákazom cestovania. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd